Magnéziumhiány: a csendes járvány
5 (100%) 2 votes

 

Magnéziumhiányból adódó ingerlékenység

Észrevetted már azt, hogy ok nélkül ingerlékeny vagy? Szoktál tapasztalni magadon izomrángatózást, izomgörcsöket?

Esetleg gyakran érzel levertséget, gyöngeséget? Sokszor fáj a fejed, nehezen tudsz aludni?

Akkor lehet, hogy…

 

…egyszerűen magnéziumhiányod van!

Egyes kutatások szerint minden második ember szervezetében túl kevés a magnézium. Valószínűleg azért, mert nehéz észrevenni a hiányát.

De, hogyha Te a fenti tüneteket gyakran észleled magadon, akkor érdemes utánajárnod, mert könnyen lehet, hogy egyszerűen magnéziumhiány okozza azokat.

 

A magnézium az emberi szervezet negyedik leggyakoribb ásványa. Kulcsfontosságú a szervezet megfelelő működéséhez, mégis kevés figyelmet szentelünk neki.

Több mint 300 testi folyamatban vesz részt, mint pl:

  • izom- és idegi működés
  • szívritmus szabályozás
  • immunrendszeri működés
  • vércukorszint szabályozás
  • vérnyomás
  • energia anyagcsere
  • fehérjeszintézis
  • csontok és fogak egészsége

 

Sőt, még a sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza. Ha pedig megfelelő mennyiségben megtalálható a szervezetünkben, akkor az érfalak rugalmassága is megnő általa.

 

Mi okozhat magnéziumhiányt?

  • vízhajtó szerek,
  • krónikus hasmenés,
  • vérnyomáscsökkentő gyógyszerek,
  • májproblémák,
  • túlzott alkoholfogyasztás

A magnézium nélkülözhetetlen a megfelelő kalcium, foszfor, nátrium, kálium és D-vitamin anyagcseréhez is.

 

Miért annyira fontos a magnéziumot a D-vitaminnal együtt fogyasztani?

Ha a D-vitamin valamelyik katalizátorát a legfontosabbnak nevezhetnénk, az biztosan a magnézium lenne.

A magnézium a szervezet D-vitamin-felhasználását úgy befolyásolja, hogy aktiválja a sejteredetű enzimműködést.

A magnézium pozitív hatást gyakorol az emberi génállományra és a D-vitamin genetikai hatását is segítheti.

A magnézium szerepet játszik a D-vitaminnak az immunrendszerre gyakorolt hatásában is.

 

Napi szükséglet a magnéziumból

Kutatások bizonyítják, hogy az optimális napi adag 7-10 mg/kg -nak tekinthető, ami 490-700 mg-nak felel meg egy 70 kg-os felnőtt nőre vetítve.

Ennél nagyobb adagra van szüksége a férfiaknak, a terhes nőknek és a sportolóknak.

 

Magnéziumot tartalmazó élelmiszerek

Magnéziumot tartalmazó élelmiszerek

 

Magnéziumforrások

Egyre népszerűbb az ún. transzdermális magnézium klorid vagy magnézium olaj. Ezt ugyanis szájon át történő bevitel helyett a bőrre viszik fel, így közvetlenül a sejtekbe szívódik fel, kikerülve az emésztőcsatornát. Ebből következően a magnézium kloridot tartják a legkönnyebben felszívódó formának, bár ez még tesztelés alatt áll.

 

Magnéziumot tartalmazó ételek

  • zöld színű növények: főleg a spenót, brokkoli, káposzta
  • kakaó
  • magvak: különösen a tökmag és a pirított szezámmag, dió, mandula
  • babfélék: leginkább a tarkabab és a fekete bab
  • banán, avokádó

 

Fontos:

A lakosság nagy részénél biztonságosan szedhető a magnézium.

Veseelégtelenségben szenvedők, – mivel a vesék gyorsan reagálnak a megemelkedett szérumszintre – vagy neuromuszkuláris betegségekben szenvedők csak orvosi ellenőrzés mellett szedjenek magnéziumot.

Szerző: Czetli Zsófia

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!