Szervezetünk testőre: a C-vitaminMég napjainkban is sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy amennyiben C-vitamin szükségletüket ki akarják elégíteni, akkor a legjobb megoldás valamilyen citrusféle lesz.
A szomorú valóság az, hogy ezek a gyümölcsök nem tartoznak a legerősebb természetes C-vitamin források közé. Nézzük, mik azok az ételek, amik a leginkább képesek immunrendszerünket erősíteni!

 

Manapság már az emberek többsége tisztában van azzal, hogy mennyire fontos szervezetünk számára a C-vitamin.
Többségük hallotta már azt is, hogy a napi ajánlott 60 mg-os mennyiség legfeljebb a skorbut elkerülésére elég, a testünk optimális működéséhez még koránt sem.
Egyre többen tudják már azt is, hogy a napi pár gramm, de akár a napi 25 gramm C-vitamin elfogyasztásának sem lesz káros hatása a szervezetünkre, annak ellenére, hogy ezt szeretnék elhitetni velünk…

Nyugodtan fogyassz Te is magas C-vitamintartalmú ételeket! Válogass közülük kedvedre!

 

A legütőképesebb C-vitamin források:

 

Cékla

100 g céklában 22 mg C-vitamin található. A céklának vitamin és ásványi anyag tartalma is magas, emiatt nagy segítségünkre lehet sok betegségnél. Nagy mennyiségű A-, B-, és C-vitamin található benne, emellett kálium tartalma is kiemelkedő.
A cékla elősegíti a szervezetünk optimális sav-bázis egyensúlyának a helyreállítását. Kutatások bebizonyították, hogy képes a rákos sejtek szaporodását is meggátolni. Így a daganatos betegségek megelőzésében, és a kezelésében is kulcsszerepe van.
Általános immunerősítő, jó méregtelenítő, vérképző és az emésztőrendszerre is jó hatással van.

 

A cékla nem csak C-vitaminban gazdag

 

Goji bogyó

A goji bogyó kizárólag szárított formában fogyasztható. Ebben a formájában 29 mg C-vitamin található 100g gyümölcsben. 18 aminosavat és 21 ásványi anyagot tartalmaz. Emellé még az összes B-vitaminnal is rendelkezik, és E-vitamin tartalommal is bír. Nagyon jó a szemproblémákra, és rákmegelőző hatással is rendelkeznek.

Kivi

100g kiviben 75mg C-vitamin található. Gazdag E-, és K-vitaminban is. Fogyasztása erősíti az immunrendszert, és képes a légzőszervi betegségekkel szemben is megvédeni szervezetünket. Hatóanyagai támogatják az emésztőrendszert, és védik a szív- és érrendszerünket is.

Brokkoli

100g brokkoliban 90mg C-vitamin található.  Emellett A-, E-, és B-vitaminban kifejezetten gazdag. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, kálcium, vas és a folsav is. Kifejezetten jó hatással szünteti meg a fáradékonyságot, és erősíti az immunrendszert. Képes a vérnyomás csökkentésére, jótékony hatással van a szív működésre és a vérkeringésre.

Fekete- és vörösáfonya

100 gramm gyümölcs 160 milligramm C-vitamint tartalmaz. Emellett tartalmaz még különféle gyümölcssavakat, pektint és számos vitamint is. A-vitamin tartalma kiemelkedő és a farkasvakság kezelésében is hatékony. Magas kálium tartalommal bír, emellett még rendelkezik kalcium-, cink-, kén-, foszfor-, magnézium-, mangán és vas-tartalommal is. Nagyon jó baktériumölő hatással rendelkezik. Javítja a hajszálerek vérkeringését.

Zöldpaprika

A zöldpaprikában és annak nemesített élénkvörös magyar változataiban 150-250 milligramm C-vitamin is található 100 grammra számítva. Nagyon erős immunrendszer erősítő, amit a legjobban nyers változatában tudunk kihasználni. A benne található flavonoidok eredményeképpen gyulladáscsökkentő hatással bír. Nagyon jó fertőtlenítő és immunerősítő is egyben, ami a légúti megbetegedések kialakulását segíthet megelőzni.

 

A csipkebogyó az egyik legnagyobb C-vitamint tartalmazó növény

 

Csipkebogyó

100 gramm csipkebogyóban 426 milligramm C-vitamin található. Emellett még kisebb mennyiségben tartalmaz bioflavonoidokat, B-vitamint és nagyjából 15% pektint is. Húgyúti fertőzésekre, megfázásra kiváló. Gyomorsav hiány esetén segít az emésztési zavarok helyreállításában.

Homoktövis

100g növény 500-900mg C-vitamint tartalmaz.
A homoktövis erősíti az immunrendszerünket, és növeli az ellenálló képességét a szervezetünknek. Felgyorsítja a sebgyógyulást is. Nagyon hasznos égési sérülésekre, hiszen erős szövetregeneráló hatással bír, antibakteriális és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

 

A homoktövis az egyik legjobb C-vitamin forrás

A homoktövis az egyik legjobb természetes C-vitamin forrásunk

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!