Diófélék: az egészséges nassolnivalók
5 (100%) 3 votes

 

Diófélék

Egészséges nassolnivalóra vágysz, de nem tudod, hogy mit válassz?

A természet megajándékozott minket magvak sokaságával, melyek jótékony hatása kimagasló a szervezetre.

Milyen magokat válasszunk?

 

A csonthéjasok nagyon sok értékes anyagot tartalmaznak, ezért egész évben fontos lenne fogyasztani belőlük. Mégis, legtöbben csak a hideg hónapok beálltával építik be őket az étrendjükbe.

Sokan panaszkodnak az olajos magvak fogyasztását követően bőrzsírosodásról, pattanások megjelenéséről, ezért fontos tisztázni ezt az  alapvető kérdést már az elején:

Nem a sós, pörkölt vagy pirított cukorban megforgatott változatról beszélünk, hanem a natúr diófélékről!

Természetgyógyászok, orvosok, fitnesz oktatók tucatjai hívják fel a figyelmet, hogy mindenki annyi magot fogyasszon naponta, amennyi púpozottan a tenyerébe fér. Hogy miért? Mert minden embernek akkora a gyomra, amekkora a tenyere…

 

Milyen hatással vannak a diófélék a szervezetünkre?

Pekándió (705 kcal/100g): 

Nagy mennyiségű réz található benne. Ez a nyomelem az elasztin termelést segíti, amely a bőr és a haj erősségét és rugalmasságát adja meg.

 

Dió (689 kcal/100g):

Az egyik legmagasabb kalóriájú, ugyanakkor a leghatékonyabb dióféle egyben. A szív- és az érrendszerre fejti legnagyobb hatását, mivel rengeteg omega 3 zsírsavat tartalmaz. Rugalmasan tartja az érfalakat, és csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét.

A dió összetevői elősegítik a sejtek regenerálódását, táplálják a bőrt, és természetes gyulladáscsökkentőként is hatásosak.

  • Tavasszal azért érdemes fogyasztani, hogy felkészítsük bőrünket a napozásra,
  • nyáron azért, hogy védelmet nyújtson a káros sugárzások ellen,
  • az őszi és téli hónapokban pedig azért, hogy bőrünk bársonyos és puha maradjon a hideg időjárás ellenére is.

A zöld dió héjából készült főzet segít a hajhullás megállításában és fényesebbé, gesztenyebarnává varázsolja a hajat.

 

Egészséges nassolnivalóra vágysz? Válassz a diófélék közül!

 

Brazil dió (656 kcal/ 100g):

Magas szeléntartalmáról híres. A szelén hatékony antioxidáns, amely segít semlegesíteni a káros szabadgyököket, amelyek az egészséges sejteket támadják, ezzel megelőzve a szívbetegségek és a rák kialakulását (pl: a mellrák, tüdő-, bél- és prosztatarák).

 

Törökmogyoró (655 kcal/100g):

Kiváló E-vitamin forrás, mely remek antioxidáns, a sejtek fiatalon tartásában játszik fontos szerepet.

 

Pisztácia (608 kcal/100g):

Vasban gazdag, ezáltal segíti a vérszegénységben küzdőket, de a vas a fáradékonyság és levertség tüneteit is enyhíti, mindemellett javítja a szövetek oxigén-ellátását.

 

Mandula (603 kcal/100g): 

  • Magnézium-tartalmának köszönhetően segíti az idegrendszer hatékony működését, javítja a hangulatot.
  • Kiváló forrása a B-vitaminnak, amely amellett, hogy kedvezően hat a máj működésére, táplálja a bőrt és a hajat.
  • Bővelkedik cinkben, káliumban és vasban, ezért fogyasztása a vérszegények számára kifejezetten ajánlott.
  • Kalcium-foszfát tartalma segít megőrizni a fogak és a csontok épségét, ezért változó korú nőknek nagy segítséget jelenthet.
  • A benne található értékes olajok puhítják és táplálják a bőrt, illetve javítják a keringést, ami segít a méreganyagok elszállításában és az egészséges bőrszín megtartásában. Az édes mandulaolaj azért is kedvelt, mert az érzékeny bőrt sem irritálja, így kisbabák masszírozására is használható.
  • E-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló öregedésgátló és bőrfeszesítő.
  • Az egyik legjobb fehérjeforrásunk lehet.

 

Kesudió (598 kcal/100g):

Jelentős vas-, magnézium- foszfor, cink- és szelénforrás. Magas cinktartalma a sejtek megújulását segíti, és az immunrendszer működését serkenti.

 

Földimogyoró (598 kcal/100g): 

Fehérjetartalma igen magas, amely az izmok, antitestek és vörösvértestek képzésében támogatja a szervezetet, ám ez az egyik legallergizálóbb magvak egyike.

 

Fontos!

Ha a családban van dióra allergiás személy, akkor várandósság esetén a kismama kerülje a diófélék fogyasztását, sőt gyermekének se adjon az első pár évben dióféléket.

 

A diófélék a telítetlen zsírsavak természetes forrásai. Főként az omega 3 és 6 esszenciális zsírsavak találhatóak meg bennük, de számos hasznos ásványi anyag is. Például cink, magnézium, kalcium, kálium, szelén, foszfor, hogy csak néhányat említsünk.

Ezek a csonthéjas gyümölcsök sok fehérjét, rostot, vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaznak. Fogyasszuk hát rendszeresen őket.

Szerző: Czetli Zsófia

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!