Miért fontos a tiszta víz fogyasztása?

 

Mától a napi vízfogyasztásod minimum 2,5-3 liter legyen!

Kezdd azzal, hogy abbahagyod az üdítőitalok fogyasztását! Ne csak a szénsavasat, hanem a rostosat is!

Nem azt mondom, hogy soha ne fogyassz ilyen üdítőitalokat, de azt tudd, hogy pl. a kólának rendkívül savas a kémhatása, így 1 pohár kóla annyi oxigént köt le, amit csak 32 pohár lúgos víz tud pótolni.

 

Tudtad, hogy:

Magyarországon jelenleg nem kapható olyan üdítőital, ami ne tartalmazna cukrot vagy – ami még rosszabb – mesterséges édesítőszereket? Ez utóbbiak pedig leggyakrabban mérgező vegyületek. De, ezekre később még visszatérek…

Hidd el, ez akkor is így van, ha a dobozon az szerepel, hogy: „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”! Ennek oka, hogy már a nyersanyag előállításakor hozzárakják, így a termék palackozója már valóban nem ad hozzá cukrot. Tehát, nyugodt szívvel ráírhatja a fenti szöveget a dobozra…

 

Hogy mit is igyál helyette?

VIZET! VIZET! VIZET!

Igen, kizárólag vizet, ami lehet PÍ-víz, forrásvíz vagy tisztított víz, de semmi esetre sem vezetékes víz.

 • Ugyanis a csapból folyó víz tartalmazhat klórt (ami nemcsak, hogy egy  idegméreg, de megöli a bélrendszerünkben lévő szervezetbarát baktériumokat is), különféle íz- és szaganyagokat, baktériumokat, gombákat, gyógyszermaradványokat, hormonokat, vegyi anyagokat, nehézfémeket stb. Sokan abban a tévhitben élnek, hogyha felforralják, akkor az semlegesíti ezeket a szennyeződéseket. Sajnos, azonban ez nem így van! Ezek ugyanúgy benne maradnak, és mérgezik a szervezetet.
 • A szénsavmentes víz fogyasztásával pedig az a probléma, hogy ha folyamatosan ásványvizet fogyasztunk, akkor életünk során kb. 200 kg ásványt, kőzetet juttatunk be a szervezetünkbe, a benne lévő felesleges ásványi anyagok lerakódnak a kiválasztó szerveinkben, ereinkben. A túlzott mértékű ásványi sók bevitele pedig meggyorsíthatja szervezetünk öregedését. Arról nem beszélve, hogy egy palack előállítása, megsemmisítése és szállítása mekkora környezetterhelést okoz.
 • Ha eddig úgy gondoltad, hogy te egészségesen élsz, hiszen gyümölcsével kezded a napot, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak, mivel a gyümölcslé szárazanyag tartalmának feldolgozásához annak víztartama nagyjából el is használódik. Arról nem is beszélve, hogy a gyümölcsöket a termőhelyükön dolgozzák fel, és a szállítás olcsóbbá tétele érdekében kicsapatják a gyümölcs eredeti víztartalmát. A forgalomba-hozás helyén pedig ezt a sűrítményt csapvízzel higítják vissza!
 • Az étkezés során felvett vízmennyiséggel pedig csupán csak annyi a probléma, hogy az teljes egészében a táplálék feldolgozására és a szervezet méregtelenítésére fordítódik. De ugyanígy plusz munkát ad a szervezetünknek a többi – kevésbé egészséges folyadék is -, legyen az kávé, tea, alkohol, bármi …

 

Ha csak ilyen módokon vinnél be vizet a szervezetedbe, akkor az egyszerűen nem fedezné a szervezetedben zajló méregtelenítési folyamatok vízigényét. Arra következő levelemben fogok részletesen kitérni, hogy miért fontos a rendszeres méregtelenítése a szervezetednek, addig is fogadd el, hogy a mai világunkban méregteleníteni muszáj!

 

A méregtelenítés legegyszerűbb módja: a kellő mennyiségű vízbevitel

Mondhatod erre azt, hogy: „Rendben, de én nem is szoktam szomjas lenni, időm sincs rá, és különben sem szeretem a vizet!”

Tudnod kell azonban, hogy a vízhiányos állapot egyáltalán nem akkor kezdődik, amikor már a szánkban érezzük a szomjúságot. Ekkor szervezetünk már régen szomjazik, vízveszteségünk nagyobb, mint a testtömegünk 1%-a, és legalább egy jó nagy pohár – minimum fél liter – vízre van ilyenkor szüksége.

Ugye, Te sem gondolod komolyan, hogyha a vizet nem pótoljuk a szervezetünkben, miközben testünk 75%-a vízből áll, akkor azt komolyabb következmények nélkül megúszhatod?

Ha nem fogyasztasz megfelelő mennyiségű vizet, akkor kialakulhat egy vízhiányos állapot a szervezetedben, és idővel krónikusan dehidratálttá válhat a tested (ez egy állandó jelleggel fennálló vízhiányos állapot), ami számos betegség kialakulásában szerepet játszhat.

 

Egy pohár tiszta víz

 

Milyen problémákat okozhat a kiszáradás:

 • emésztőrendszeri fájdalmak
 • reumatikus, izületi fájdalmak – ha nehezen tudsz felállni a székből
 • gyakori fejfájás
 • nyaki fájdalmak – ha képtelen vagy a fejed forgatásával körbenézni
 • krónikus székrekedés – ha nincs naponta legalább kétszer székleted
 • gyakori húgyúti gyulladás – ezt jelzi, ha a vizeleted nem halvány, nem színtelen és szagtalan
 • krónikus fáradtság annak ellenére, hogy eleget vagy sokat is alszol

Amennyiben ezek többsége jellemző rád, akkor ne is olvass tovább, amíg meg nem iszol egy nagy pohár vizet!

 

Milyen előnyökkel jár a rendszeres, kellő mennyiségű vízfogyasztás?

1., Súlyveszteség

Azért is érdemes lecserélni a szénsavas üdítőket a vízre, mert szinte pár hét alatt megszabadulhatunk néhány kilótól. A víz ugyanis nem tartalmaz kalóriát, zsiradékot, cukrot, szénhidrátot, viszont elveszi az étvágyat, így tökéletes kiegészítője lehet egy diétának.

Tudtad, hogyha éhségérzeted van, akkor néha elég, ha iszol néhány deciliter vizet, hiszen csak vízre volt szüksége a szervezetednek?

 

2., Energia

Ha ki vagy száradva, sokkal kevesebb az energiád, emiatt fáradtnak érzed magad. Ekkorra szervezeted már kimerült, izmaid elgyengültek, és szédülhetsz is. Igyál gyorsan legalább fél liter vizet!

 

3., Bőrünk egészsége

A megfelelő mennyiségű vízbevitel jót tesz a bőrnek is. Ne várd azt, hogy egyetlen éjszaka alatt fog kitisztulni a bőröd, viszont a rendszeres, kellő mennyiségű vízfogyasztásnak kb. egy hét után már lehetnek látható jelei.

 

4., Méregtelenítés

Ha elegendő folyadékot fogyasztunk, víz formájában, szervezetünket szabályszerűen átmossuk. Így távozhatnak legegyszerűbben a felgyülemlett méreganyagok, ami csökkenti a vesék és a máj terhelését.

 

5., Vitaminok

A rendszeres vízfogyasztás elősegíti a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok gyorsabb felszívódását is.

 

Figyelem:

 • minél idősebb valaki, annál kisebb a szomjúságérzete, ezért ekkor fokozottabban kell figyelni a folyadékpótlásra
 • intenzív sporttevékenység közben, különösen nagy melegben a vízveszteség mértéke elérheti a 2 litert óránként
 • a gyerekeket már pici korban célszerű rászoktatni a rendszeres vízfogyasztásra, így később sem fog nehezükre esni a tiszta víz megivása

 

Mindig jusson eszedbe, hogy az egészséges életmódhoz elsődleges a rendszeres és kellő mennyiségű tiszta víz fogyasztása. Tedd szokásoddá!

 

Hasznos tippek:

 • igyál egy pohár vizet reggel felkelés után, hiszen ekkor vagy legjobban kiszáradva, és a szervezeted tele van méreganyagokkal
 • fejezd be a napot egy pohár víz megivásával
 • napközben is mindig legyen a kezed ügyében víz, vigyél magaddal mindenhova legalább egy palacknyi vizet, bárhová is mész, hogy utazás közben is tudd fogyasztani
 • nyári melegben tedd szokásoddá (ha még eddig nem tetted volna), hogy legalább egy üveg vizet viszel magaddal, ha gépkocsit vezetsz, ugyanis a vízhiány csökkenti a koncentráció képességet
 • minden étkezés előtt és után is igyál legalább egy pohárnyi vizet, hogy ezzel is segítsd az étel felszívódását
 • ha számítógéppel dolgozol, akkor legalább 2 méternyi távolságban legyen elhelyezve a vizes palackod, különben ki lesz téve a káros sugárzásoknak (ez a telefonra is vonatkozik – azt se tedd a víz közelébe)
 • kimerítő edzés közben ne csak a vízmennyiséget, hanem az elvesztett sómennyiséget is feltétlenül pótold
 • soha ne várj addig, amíg szomjas leszel

 

Ha ezek után úgy döntesz, hogy nem iszol több csapvizet, és beszerzel egy víztisztító berendezést, akkor először is gratulálok a döntésedhez, másodszor pedig javaslom, hogy válaszd őket:

http://viztisztito-shop.hu/

 

Ha további érdekességeket olvasnál a vízről, kattints ide:

http://kornyezettudatoselet.hu/nem_beteg_vagy_hanem_szomjas.pdf

 

1. feladat:

Mától a napi vízfogyasztásod 2,5-3 liter legyen!