A gyulladáscsökkentő élelmiszerek életet menthetnekSzervezetünk számra a gyulladás egy normális védekezési reakció, amivel minket oltalmaz. Viszont, ha ez a gyulladás krónikussá válik, az nagyon komoly betegségek kialakulásához is vezethet.
Milyen élelmiszerekkel tudjuk kordában tartani ezeket a gyulladásos reakciókat? 
Milyen gyulladáscsökkentő élelmiszerek segíthetnek ebben minket?

 

Tudtad, hogy:

  • a szervezetünkben lévő folyamatos gyulladás különféle súlyos betegségekhez is vezethet? Ilyenek például az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, és a szív- és érrendszeri megbetegedések, és még sorolhatnánk…
  • a fájdalom legtöbbször valamilyen gyulladást jelez a szervezetünkben? Figyeljünk rá!
  • A gyulladáscsökkentő élelmiszerek rendszeres fogyasztásával könnyedén elkerülhetjük ezeket a betegségeket? A mindennapi étkezésünkbe beilleszteni pedig könnyebb ezeket az ételeket, mint azt elsőre gondolnánk.

 

5 gyulladáscsökkentő élelmiszer:

Meggy

A meggy magas antioxidáns tartalommal és erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Emellett fájdalomcsillapító tulajdonsággal is bír. Képes a szervezetben felgyülemlett húgysavat is megfelelő módon lebontani.

Hamarosan újból itt a meggy szezonja. Fogyasszunk belőle minél többet leginkább nyersen.

 

A meggy az egyik legjobb gyulladáscsökkentő élelmiszer

A meggyet leginkább nyersen együk!

 

Spenót

A spenót bár kalóriában szegény, de vitaminokban és antioxidánsokban annál gazdagabb zöldségünk. K-vitamin tartalma jelentős. Természetes karotin és lutein is található benne. Gyulladáscsökkentő hatása pedig kiemelkedő.

 

Gyömbér

Az egyik legértékesebb természetes gyulladáscsökkentő élelmiszerek közé tartozik. Tartalmaz zingeront, shogaolt, targingerolt és paradolt is, amik nagyon hatékonyan csökkentik a fájdalmat.

Tudtad, hogy a gyömbér képes a szervezetünk prosztaglandin szintjét is hatékonyan lecsökkenteni, ami a fájdalmat okozza szervezetünkben?Emellett még izomfájdalmak kialakulásakor is hatékonyan tudjuk bevetni.

 

A kurkuma az egyik legjobb gyulladáscsökkentő élelmiszer

A kurkuma az egyik legjobb gyulladáscsökkentő élelmiszer

 

Kurkuma

A kurkuma egyik összetevőjéről a kurkuminról mára bebizonyosodott, hogy oly módon képes elnyomni a fájdalmat, mint más mesterséges gyógyszerek. Olyan erős antioxidáns, hogy hatása vetekszik a C- vagy E-vitaminnal is.

A gyulladásos folyamatokban vállalt szerepe miatt hatását a kortizonéval egyenértékűként szokták emlegetni. Nagy előnye viszont, hogy mindezt mellékhatások nélkül képes elérni. Legfontosabb tulajdonsága, hogy képes meggátolni a szervezetben a szövetek gyulladáskeltő anyagainak a kibontakozását.

Mivel a kurkumának egyáltalán nincs jellegzetes íze és illata sem, ezért érdemes az ételeinkbe is gyakran beletenni. Erős sárga színével pedig rendkívül szép színt tud varázsolni akár egy süteménynek, akár egy levesnek.

 

Olívaolaj

Az olívaolaj a fájdalom ellen vívott harcunk folyékony elixírje. Képes a fájdalmat kiváltó mechanizmusokat gátolni a nagymértékű antioxidáns polifenol tartalma által.

A gyulladáscsökkentő élelmiszerek fontos szereplője, hiszen egyidejűleg képesek a sejtek, ízületek és az érrendszer gyulladását is csökkenteni.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!