A nutella sokunk számára jelent szép emlékeket. Sajnos az ízén kívül a szervezetünk számára már nem jelent akkora örömet, amikor elfogyasztjuk, ugyanis számtalan olyan vegyület van benne, ami károsíthatja az egészségünket. Mit tehetünk akkor, ha egészségesen akarunk étkezni, de a finom ízeket sem szeretnénk hanyagolni? A megoldás a házi nutella elkészítése lesz.
Sokan nem is sejtik, hogy néhány könnyen beszerezhető alapanyaggal milyen egyszerű ennek a finomságnak az elkészítése. A házi nutella nem csak olcsó, de a boltban kaphatóval szemben még egészséges is, ha megfelelő összetevőkkel dolgozunk.
1. házi nutella recept
Alapanyagok: 1 csipet só 3 evőkanál vaj 3 evőkanál kakaópor – holland 1 evőkanál nyírfacukor/stevia/eritrit 70 g tejcsokoládé 200 g étcsokoládé 200 g mogyoró (sótlan és pörkölt)
Elkészítése:
1. Pirítsuk meg a mogyorót egy serpenyőben, egészen addig, amíg pattogós nem lesz. A mogyoró leégését kerüljük el. Majd dörzsöljük le a héját, ha héjasat vásároltunk. Ez idő alatt gőz felett olvasszuk fel a tej-, és az étcsokoládét.
2. A mogyorót őröljük krémessé egy késes aprítóban, majd adjuk hozzá a további alapanyagokat, a sót, a cukrot, a kakaóport és a vajat. Minél nagyobb teljesítményű géppel dolgozunk annál krémesebb állagú lesz a házi nutellánk.
3. A felolvadt csokoládét öntsük hozzá a mogyorós masszához, majd 3 percig keverjük tovább. Ebből nagyjából 500 ml házi nutella készíthető.
2. házi nutella recept
Alapanyagok: 1 csipet só 1 evőkanál kristálycukor 2 dl tej 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor 3 evőkanál mogyoróolaj 10 dkg tejpor 22,5 dkg törökmogyoró 45 dkg tejcsokoládé
Elkészítése:
1. Pirítsuk a mogyorót nagyjából 10 percig, amíg a külső héja sötét nem lesz és a mogyoró meg nem pörkölődik, utána konyharuhával/papírtörlővel dörzsöljük le róla a héját.
2. Ezután késes darálóban a mogyorót vajas állagúra daráljuk, majd a sót és a cukrot is hozzáadjuk, és tovább őröljük a masszát. Végül a kakaót és az olajat is együk bele, és 2-3 percig daráljuk még össze őket, hogy feloldódjon a cukor és finomodjon a mogyorókrém.
3. Ezután melegítsük fel a tejet egy lábosban és adjuk hozzá a tejport, majd jól keverjük el csomómentesre. A csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett, majd keverjük össze a tejes keverékünkkel.
4. A mogyorós krémet keverjük össze a tejes-csokis masszával, és már kész is a házi nutella.
3. házi nutella recept
Alapanyagok: 1 rész bio mogyorókrém 1 rész méz 1 rész bio vaj 1 rész kakaópor Az 1 rész lehet bármilyen mértékegység pl.: 1 evőkanál, de 10 dkg is.
Elkészítése: A hozzávalókat nagyon alaposan dolgozzuk össze. Célszerű a kakaóporhoz először csak a vajat hozzá adni, mert így könnyebb lesz összekeverni. A mézet és a mogyoró krémet ezután adjuk hozzá. Ennyire egyszerű!
Érdekes volt? Hasznosnak találtad?
Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban, hogy minden információról időben értesülj!