A bélflóra ellensége: a fehér liszt

 

Kezdjük az étkezésed átalakítását azzal, hogy mától kerüld el a fehér lisztből készült ételek fogyasztását. Ide tartoznak a kenyerek, péksütemények, ropik, száraz tészták, az édes és a sós sütemények, sőt az ételekbe kerülő rántás is.

 

Tudtad, hogyan készül a fehér liszt?

Először is eltávolítják róla a tápanyagokban gazdag csírákat és a héját, majd a rostban gazdag korpát, így csupán a tápanyagszegény, szénhidrátdús rész marad meg. Ezt őrlik lisztté.

A finomított lisztből készült pékáruk – de ide sorolhatjuk a fehér rizst és a fehér tésztákat is –, hízlalnak, ugyanis az általuk szervezetünkbe juttatott üres kalória laktat, de nem táplál. Így ahelyett, hogy csillapítottuk volna vele éhségünket, hamarosan még éhesebbé válunk.

 

Megoldás:

Mivel a szénhidrátra szükségünk van, ezért a zöldségeken és a gyümölcsökön kívül teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, tésztákat tanácsos fogyasztani. Ezek sokkal lassabban szívódnak fel – így hatékonyabban csökkentik az éhségérzetet – és megvannak bennük az emésztéshez szükséges ásványi anyagok és rostok, hiszen tartalmazzák a gabona héját és a csírák fontos anyagait is. Ezáltal elősegítik az emésztést és csökkentik a zsír koleszterinszintjét.

Helyettesíthető még teljes kiőrlésű, hántolatlan, finomítatlan gabonafélékkel: barna rizs, árpa, zab, köles, hajdina, búzakorpa, zabkorpa stb.

Bioboltokban már rendkívül nagy választék van ilyen termékekből.

 

Ne hagyd magad becsapni!

Vásárlás közben jól nézd meg, hogy mit teszel a kosaradba. Ez mindig nagyon fontos, de élelmiszereknél különösen.

Soha ne olyan kenyeret vegyél, amire az van ráírva, hogy „teljes kiőrlésű liszt-TEL készült”! Némely gyártó csupán 5-10% teljes lisztet kever a fehér lisztbe. A Te kenyered legalább 50-60%-ban tartalmazzon teljes kiőrlésű lisztet. Ne érd be kevesebbel!

A barna kenyér legtöbbször nem azért barna, mert teljes kiőrlésű lisztből készült, hanem azért, mert megszínezték.

Ha azt hiszed, hogy a rozskenyér megfelelő lehet, sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak. Általában csak rozsból őrölt fehér lisztből készítik.

A kukoricás kenyér pedig alig látott kukoricalisztet.

 

Ezek után jogos a kérdés, hogy akkor melyiket válaszd.

Ha rám hallgatsz, és biztosra akarsz menni, akkor minél hamarabb beszerzel egy kenyérsütő gépet, és ezentúl magad készíted el a péksüteményeidet. (Bátrabbak háztartási malmot is vehetnek, hogy a gabonát is maguk őröljék meg.) Sokkal változatosabb kenyereket fogsz tudni készíteni, hiszen olyan hozzávalókat tehetsz bele, amilyeneket csak szeretnél. Arra biztatlak, hogy kísérletezz bátran!

Lehet, hogy eleinte szokatlannak fogod találni ezt az új ízt – mivel kicsit savanykásabb, mint az eddig megszokott -, de hidd el, megéri váltani. Ha gondolod, kezdd úgy, hogy először csak a szükséges lisztmennyiség negyedét cseréled le teljes kiőrlésű gabonára, és fokozatosan emeld az arányát. Magad is csodálkozni fogsz, hogy milyen könnyen át tudsz állni a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételek fogyasztására.

A jutalmad pedig nemcsak az lesz, hogy nap, mint nap a friss kenyér illata lengi be a konyhádat, hanem az is, hogy ezek a kenyérféleségek sokkal tovább maradnak majd frissek, mint a fehér lisztből készült, áruházakban vásárolt pékáruk.

 

Tehát, a 3. feladat:

Mától kerüld el a fehér lisztből készült ételek fogyasztását!

 

Ha nem lenne meg a 2. feladat, >>> ide kattintva <<< elolvashatod!