Milyen mérgeket tilts ki a fürdőszobádból?

 

Gondoltad volna, hogy hazánkban több mint 100 ezer ember által előállított vegyi anyag van forgalomban?

Ezek mérgezők, rákkeltők, károsítják az immunrendszerünket, ráadásul esetenként fel is halmozódnak a szervezetünkben.

Tudnod kell, hogy a kozmetikai szerek, mint a samponok, tusfürdők, krémek szinte 100 százalékban mesterséges vegyi anyagok.

Egy 1988-as laboratóriumi vizsgálat szerint a kozmetikumainkban található 3000 leggyakrabban használt hatóanyag közül 884 súlyosan mérgező, 376 bőr- és szemirritációt okozhat.

Igaz a mondás, hogy:

„Biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mintsem magunkra kenni!”

Ennek oka az, hogy amíg az étkezés során a táplálékkal bevitt méreganyagok egy része a kiválasztódáskor kiürül a szervezetből, addig a bőrön keresztül felvitt káros anyagok nagy része nemcsak, hogy sokkal gyorsabban szívódik fel, hanem azonnal a véráramba is kerül.

 

Ezek után nézzük, hogy mire is kell figyelnünk:

Samponok:

A legtöbb sampon tartalmaz natrium-lauryl-sulfat-ot, ami egy igen agresszív anyag, a bőrt és a hajat erősen szárítja.

Kerüljük a gyakori hajmosást! Használjunk természetes alapanyagokból készült, esetleg bio samponokat, melyek között találhatunk olyanokat, amelyek kókuszzsír-szappannal és hamuzsírral (kalciumkarbonát) készültek.

 

Tusfürdők, testápolók, krémek:

A kozmetikai és egészségügyi termékek gyakran tartalmaznak baktériumölő anyagokat, ilyen például a triklozán. Ez az anyag bőrirritáló hatású, befolyásolja az immunrendszert, a baktériumok elpusztításával gyakran a gombák elszaporodását segíti elő.

A tusfürdők savas kémhatásuk miatt sem egészségesek.

Ahhoz, hogy egy kozmetikum habos legyen, habképző tenzidet vagy más néven mosóaktív anyagot tesznek bele. Ezek azok az anyagok, amelyektől „tisztának” érezheted magad, ugyanis olyan erős zsíroldó tulajdonsággal rendelkeznek, hogy leoldják a testeden található bőrfelszíni emulziót.

Azt mondhatjuk, hogy egy sampon és egy folyékony mosószer vagy mosogatószer alaphatóanyag összetételét tekintve nem sokban különbözik, mindössze abban, hogy más a doboza és más az illata.

Ezen vegyületek „áldásos” tevékenységének köszönhető az a bizonyos száraz, húzódó és viszkető érzés, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a – sajnos már csecsemőkorban is jelentkező – ekcéma.

Ha ezt a feliratot látod egy kozmetikai szeren, akkor jobb, ha nem veszed meg:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) vagy Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

 

Fogkrémek:

A fogkrémek számos lassan ható mérget tartalmaznak. Ilyenek a szacharin, a mesterséges színezékek és édesítők. A legaggasztóbb, hogy nagy részük fluoridot tartalmaz. Ez a vegyi anyag a legerősebb mérgek egyike.

A fluorid előfordul rovarirtókban, gombaölőkben, de érzéstelenítőkben, antibiotikumokban is.

Keressük a fluor-mentes fogkrémeket!

 

Dezodorok, parfümök:

A kozmetikumok, így a dezodorok tartósítására is gyakran a parabéneket használják. Ezek a vegyi anyagok behatolnak a bőrbe, hormonális hatásúak és lehetséges rákkeltők.

A dezodorokban leggyakrabban az alumínium sókat alkalmazzák pórusösszehúzó, verejték-csökkentő tulajdonságuk miatt.

Mivel blokkolja a verejtékmirigyek működését, így megakadályozza a természetes méregtelenítést. Nem csoda, hogy az alumíniumos dezodorok elterjedésével ugrásszerűen megnőtt az emlőrákos betegek száma. Sőt, ma már minden 4. mellrákos beteg a férfiak közül kerül ki.

Az illatanyagokkal pedig az a probléma, hogy a többi kozmetikummal ellentétben azokat nem kell részletesen felsorolni a parfümök csomagolásán, így egységesen a „parfume” szóval jelölik.

Vásároljunk parabénmentes dezodorokat, kerüljük a parfümök használatát! Az illóolajokat az ókor óta használják illatosításra. Talán akkor nekünk is megfelelhetne, nem gondolod?

 

Hajfestékek, hajlakkok:

A hajfestékek alkotóelemei színek szerint eltérnek. A világos hajfestékek gyakran hidrogén peroxidot tartalmaznak. Ez az anyag maró hatású, belélegezve fejfájást, hányingert okozhat, de az idegrendszert is károsíthatja. Sötét hajfestékekben pedig p-feniléndiamin található. Ez a vegyi anyag feltételezhetően mutagén, azaz károsítja az emberi örökítőanyagot, a DNS-t, lehetséges rákkeltő, allergén és irritáló hatású. Minél sötétebb egy hajfesték, annál több méreganyagot juttatunk be a fejbőrön át a szervezetünkbe.

Az ősz tincsek elfedésére hajfesték helyett használjunk inkább természetes alapú hajszínezőt (pl. henna, diófőzet, kamilla). A hígított citromos víztől pedig fényes, jól fésülhető lesz a hajunk.

 

Napozószerek:

Már a 90-es évek végén bebizonyosodott, hogy a kémiai fényvédő vegyületeink nagy része – annak ellenére, hogy önmagában a vegyület nem rákkeltő – UV sugárzás hatására rákkeltő vegyületekké alakulhatnak át.

Ezt a paradoxont alátámasztják azok a statisztikák is, amelyek kimutatják, hogy a nyaralás alkalmával fényvédőszert használók között sokkal több a bőrrákos esetek előfordulása, mint a fényvédelem nélkül állandóan a napon tartózkodók (útépítő munkások, mezőgazdaságban dolgozók, tengerészek, halászok, arató munkások) között.

 

Be kell látnunk, hogy immunrendszerünk nem tud mit kezdeni a korábban sosem létezett vegyi anyagokkal. Előbb-utóbb mindenkinél jelentkezik valamilyen tünet, amiről nem lehet kideríteni, hogy mitől is alakult ki.

Ha úgy érezzük, hogy már mindent megtettünk a táplálkozásunk terén azért, hogy ne terheljük méreganyagokkal a szervezetünket, akkor érdemes felülvizsgálni a kozmetikumainkat is, és megválni azoktól, amik nem megfelelő összetevőket tartalmaznak.

 

Ha szeretnél többet olvasni arról, hogy milyen egyéb trükkökkel ver át minket nap mint nap a kozmetikai maffia, akkor >>> Kattints ide! <<<

A Levegő Munkacsoport által összeállított: Hétköznapi Mérgeink c. kiadvány pdf formátumban >>> itt tölthető le <<< .

 

11. feladat

Tiltsd ki a káros kozmetikumokat a környezetedből!

 

Ha nem lenne meg a 10. feladat, >>> ide kattintva <<< elolvashatod!