Az édes méreg: a cukor

 

Gondoltad volna, hogy amíg a cukorrépa cukortartalma csak 18%, addig a finomított cukoré 95%? Szervezetünk nem képes ekkora cukormennyiség befogadására, nem tudja mind megemészteni, ezért a felesleges cukor elkezd erjedni bennünk. Igen, jól értetted, a cukor ugyanúgy hat a szervezetünkre, mint az alkohol.

Igaz ugyan, hogy a cukor egy hasznosuló szénhidrát, ez az egyik fő táplálékunk, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cukorról van szó. A finomított cukor számos betegség forrása.

Valójában méreg a szervezet számára, mert nincs benne semmi, ami eredetileg a cukornádban vagy a cukorrépában megtalálható volt. Gondolok itt a fehérjékre, az enzimekre, a vitaminokra stb.

A finomított cukor 99%-ban egy szénhidrátból álló anyag, semmilyen nyomelem és vitamintartalma nincsen, üres kalória (akárcsak a fehér liszt). Viszont megemésztéséhez többféle nyomelem és vitamin szükséges, amiket mind a szervezetünkből von el.

 

A túlzott cukorfogyasztás káros hatásai:

1., Alkoholképződés a szervezetünkben

A túlzott cukorfogyasztás miatt a máj fokozottabb munkára kényszerül, ami a máj méretének növekedéséhez vezethet. Így fordulhat elő májnagyobbodás olyan embereknél, akik egyáltalán nem isznak alkoholt, viszont túl sok édességet fogyasztanak. A máj károsodása pedig maga után vonhatja a látás- és a bőrproblémákat is.

 

2., Cukorbetegség

A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejtek kimerülhetnek.

 

3., Túlsúly

A ma már népbetegségnek számító túlsúly kialakulásához is nagymértékben hozzájárul a finomított cukrok mértéktelen fogyasztása. A felmérések szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy teljes év alatt!

 

4., Emésztőrendszer megbetegedései

Az emésztési zavarok 60-70%-a megszűnne, ha az étkezésünkből eltávolítanánk a cukrot.

 

5., Vitaminhiány

A finomított cukor B1 vitamint von el a szervezetből. Ennek következménye a fokozott idegesség, agresszivitás, székrekedés és légzési nehézség. Kutatások kimutatták, hogy a hiperaktivitás legfőbb oka a túlzott cukorbevitel. Azoknál a gyerekeknél pedig, akiknek az étrendjéből kivonták a fehércukrot, jelentős koncentráció-javulást figyeltek meg.

A fehér cukor savasító hatása miatt kálciumhiányt tud előidézni, ami csontritkuláshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

 

6., Rákos sejtburjánzás

A cukor hatására a sejtek megduzzadnak, és a számuk is nő. Rákos folyamatok indulhatnak be a szervezetben. Kutatók kimutatták, hogy a finomliszt és a fehér cukor fogyasztása vastagbélrákot okozhat.

 

Tudtad, hogyan készül a finomított cukor?

Miután megismerkedtél már a liszt finomításával, valószínűleg ezen sem fogsz csodálkozni.

A répaszeleteket először is kilúgozzák, majd az így kapott levet mésszel tisztítják. A szűrés után jön a savas fehérítés, majd a bepárlás és a cukor kristályosodásáig a vákuumban történő főzés. Ezt követi a finomítás, még egy fehérítés, melyhez ismét a kénsavat használják fel. Végül jön az utolsó szűrés és a kristályosító bepárlás.

 

Figyelem!

  • A barna cukor szinte semmivel nem egészségesebb, mint a finomított cukor. Szervezetre gyakorolt hatása csaknem megegyezik a fehér cukoréval. Sőt, már ezt is hamisíthatják! Jó példája ez annak, hogy nem mindig igaz, hogy az a jobb, ami drágább.
  • A cukortartalmat az alábbi szavakkal is szerepeltethetik a termék összetevőiben: dextróz, fruktóz, glükóz, laktóz, maltóz, szacharóz.  A mesterséges édesítőszerek pedig lehetnek: aszpartam, szacharin vagy szorbitol néven is.

 

Jó tanács!

Mielőtt még azt hinnéd, hogy a különféle mesterséges édesítőszerekkel is ki lehet váltani a fehér cukrot, azt kérném, hogy ne tedd!

Ugyanis van egy aszpartam nevű szer, ami rengeteg készítményben megtalálható.  Ide sorolható az összes ligth-os (cukormentesnek hirdetett) termék az Orbit rágótól kezdve a Coca-Cola light-ig, és minden szirupos kiszerelésű gyógyszer (amiket elsősorban gyerekek fogyasztanak). És, hogy teljes legyen a sor, a mesterséges édesítőszereket is aszpartámból készítik, ami bizonyítottan rákkeltő és idegkárosító hatással bír.

Lehet, hogy tényleg cukormentes, de megéri, hogyha mérgező???

 

Megoldás:

Fogyasszunk természetes édesítőszereket, azaz mézet, nádcukrot vagy stíviát.

  • A méz a legismertebb természetes édesítőszer, amely nagy mennyiségű ásványi anyagot, nyomelemet és különböző vitaminokat tartalmaz. Egyszerű cukrai gyorsan felszívódnak, és nem raktározódnak el a szervezetben, így nem hízlal. Nem utolsósorban pedig nagyon finom. Bátran használjuk édesítésre!
  • A nádcukorról – ha egyszer megkóstolod -, nem fogsz többé lemondani! Ugyanis az íze diós és karamellás egyszerre. A finomítatlan nádcukor megőrzi a növény értékes tápanyagait, gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban. A fehér cukorral szemben nem elveszi az energiát, hanem valósággal feltölt.
  • A stívia (stevia) egy természetes megoldás lehet az édesítőszerek világában. Levele kb. 30-szor édesebb a cukornál, míg folyékony és por alakban 250-300-szor. Érdekessége, hogy nemcsak belsőleg édesítésre, de külsőleg különféle bőrproblémák kezelésére is használhatjuk.

 

Az aszpartám hatásairól itt olvashatsz: http://antalvali.com/aszpartam_az_edes_mereg

A light termékekről további részleteket itt találsz: http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1329

A méz előnyeiről további információkat itt találsz: http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1012

A stíviáról bővebben itt olvashatsz: http://www.stevia.shop.hu/

 

4. feladat:

Helyettesítsd a fehér cukrot egészséges édesítőszerekkel vagy egyáltalán ne édesítsd az ételeidet!

 

Ha nem lenne meg a 3. feladat, >>> ide kattintva <<< elolvashatod!