Mindig törekedj arra, hogy helyben termelt élelmiszert fogyassz!

 

Legfőbb szempont az legyen, hogy mindig az évszaknak megfelelő zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalunkra. Tehát, ősz végén ne keressük a paradicsomot, télen pedig ne együnk epret. Ha mégis megkóstoljuk, tapasztalni fogjuk, hogy az íze rettentő módon eltér a megszokottól.

 

Mi ennek az oka:

  • ha fólia alatt nevelkedett, akkor a napfény és a friss levegő hiánya
  • ha pedig külföldről került a polcokra, akkor az idő előtti szüretelés miatt nincs semmilyen íze

 

Milyen előnyei vannak annak, ha idényjellegű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk:

1., Ezeket meg tudjuk venni a hazai termelőktől, így a hazai gazdaság fellendülését segítjük elő a vásárlásunkkal.

2., Az itthon, természetes körülmények között termelt zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és vitamintartalma sokkal magasabb.

3., Zamatuk még mindig sokkal ízletesebb, mint külföldi társaiké.

4., Nem utolsó szempont az sem, hogy a helyben termelt élelmiszer vásárlásakor személyesen is megismerkedhetünk a termelővel, így kaphatunk pontos képet a termelés mikéntjéről.

5., Ezzel szemben a külföldről behozott termékek esetenként több ezer km-ről érkeznek. A szállító jármű szennyezi a levegőt, a szállítási költség megnöveli az árat, nem ismerjük az előállítási és termesztési körülményeket. Ezt az utat csak úgy bírják ki a zöldségek és a gyümölcsök, ha érési idő előtt leszedik őket és szintetikus vegyszerekkel, meg mesterséges fénnyel érlelik őket. Ezért kell ma már a narancs és citrom héját is feltétlenül megmosni mielőtt felvágnánk azokat, különben ezeket a mérgező anyagokat bevisszük a gyümölcs húsába.

 

Honnan tudhatjuk, hogy egy termék – ami nem feltétlenül zöldség vagy gyümölcs – valóban hazai?

2012. szeptember 1-jén lépett hatályba egy rendelet, ami szabályozza, hogy milyen feltételek mellett tüntethető fel az élelmiszerek csomagolásán a „magyar termék”, „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” jelölés.

  • magyar termék minősítés kizárólag akkor tüntethető fel egy élelmiszeren, ha az magyar alapanyagokból, Magyarországon készült
  • hazai terméknek akkor nevezhető egy áru, ha az összetevőinek legalább 50%-a magyar, és a feldolgozás minden lépése Magyarországon történt
  • hazai feldolgozásúnak számít egy termék, ha Magyarországon történik a feldolgozás, de többségében importból származó összetevőket tartalmaz.

 

9. feladat

Mindig törekedj arra, hogy helyben termelt élelmiszert fogyassz!

 

Ha nem lenne meg a 8. feladat, >>> ide kattintva <<< elolvashatod!