Az édes méreg: a cukor
Gondoltad volna, hogy amíg a cukorrépa cukortartalma csak 18%, addig a finomított cukoré 95%? Szervezetünk nem képes ekkora cukormennyiség befogadására, nem tudja mind megemészteni, ezért a felesleges cukor elkezd erjedni bennünk. Igen, jól értetted, a cukor ugyanúgy hat a szervezetünkre, mint az alkohol.
Igaz ugyan, hogy a cukor egy hasznosuló szénhidrát, ez az egyik fő táplálékunk, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cukorról van szó. A finomított cukor számos betegség forrása.
Valójában méreg a szervezet számára, mert nincs benne semmi, ami eredetileg a cukornádban vagy a cukorrépában megtalálható volt. Gondolok itt a fehérjékre, az enzimekre, a vitaminokra stb.
A finomított cukor 99%-ban egy szénhidrátból álló anyag, semmilyen nyomelem és vitamintartalma nincsen, üres kalória (akárcsak a fehér liszt). Viszont megemésztéséhez többféle nyomelem és vitamin szükséges, amiket mind a szervezetünkből von el.
A túlzott cukorfogyasztás káros hatásai:
1., Alkoholképződés a szervezetünkben
A túlzott cukorfogyasztás miatt a máj fokozottabb munkára kényszerül, ami a máj méretének növekedéséhez vezethet. Így fordulhat elő májnagyobbodás olyan embereknél, akik egyáltalán nem isznak alkoholt, viszont túl sok édességet fogyasztanak. A máj károsodása pedig maga után vonhatja a látás- és a bőrproblémákat is.
2., Cukorbetegség
A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejtek kimerülhetnek.
3., Túlsúly
A ma már népbetegségnek számító túlsúly kialakulásához is nagymértékben hozzájárul a finomított cukrok mértéktelen fogyasztása. A felmérések szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy teljes év alatt!
4., Emésztőrendszer megbetegedései
Az emésztési zavarok 60-70%-a megszűnne, ha az étkezésünkből eltávolítanánk a cukrot.
5., Vitaminhiány
A finomított cukor B1 vitamint von el a szervezetből. Ennek következménye a fokozott idegesség, agresszivitás, székrekedés és légzési nehézség. Kutatások kimutatták, hogy a hiperaktivitás legfőbb oka a túlzott cukorbevitel. Azoknál a gyerekeknél pedig, akiknek az étrendjéből kivonták a fehércukrot, jelentős koncentráció-javulást figyeltek meg.
A fehér cukor savasító hatása miatt kálciumhiányt tud előidézni, ami csontritkuláshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.
6., Rákos sejtburjánzás
A cukor hatására a sejtek megduzzadnak, és a számuk is nő. Rákos folyamatok indulhatnak be a szervezetben. Kutatók kimutatták, hogy a finomliszt és a fehér cukor fogyasztása vastagbélrákot okozhat.
Tudtad, hogyan készül a finomított cukor?
Miután megismerkedtél már a liszt finomításával, valószínűleg ezen sem fogsz csodálkozni.
A répaszeleteket először is kilúgozzák, majd az így kapott levet mésszel tisztítják. A szűrés után jön a savas fehérítés, majd a bepárlás és a cukor kristályosodásáig a vákuumban történő főzés. Ezt követi a finomítás, még egy fehérítés, melyhez ismét a kénsavat használják fel. Végül jön az utolsó szűrés és a kristályosító bepárlás.
Figyelem!
- A barna cukor szinte semmivel nem egészségesebb, mint a finomított cukor. Szervezetre gyakorolt hatása csaknem megegyezik a fehér cukoréval. Sőt, már ezt is hamisíthatják! Jó példája ez annak, hogy nem mindig igaz, hogy az a jobb, ami drágább.
- A cukortartalmat az alábbi szavakkal is szerepeltethetik a termék összetevőiben: dextróz, fruktóz, glükóz, laktóz, maltóz, szacharóz. A mesterséges édesítőszerek pedig lehetnek: aszpartam, szacharin vagy szorbitol néven is.
Jó tanács!
Mielőtt még azt hinnéd, hogy a különféle mesterséges édesítőszerekkel is ki lehet váltani a fehér cukrot, azt kérném, hogy ne tedd!
Ugyanis van egy aszpartam nevű szer, ami rengeteg készítményben megtalálható. Ide sorolható az összes ligth-os (cukormentesnek hirdetett) termék az Orbit rágótól kezdve a Coca-Cola light-ig, és minden szirupos kiszerelésű gyógyszer (amiket elsősorban gyerekek fogyasztanak). És, hogy teljes legyen a sor, a mesterséges édesítőszereket is aszpartámból készítik, ami bizonyítottan rákkeltő és idegkárosító hatással bír.
Lehet, hogy tényleg cukormentes, de megéri, hogyha mérgező???
Megoldás:
Fogyasszunk természetes édesítőszereket, azaz mézet, nádcukrot vagy stíviát.
- A méz a legismertebb természetes édesítőszer, amely nagy mennyiségű ásványi anyagot, nyomelemet és különböző vitaminokat tartalmaz. Egyszerű cukrai gyorsan felszívódnak, és nem raktározódnak el a szervezetben, így nem hízlal. Nem utolsósorban pedig nagyon finom. Bátran használjuk édesítésre!
- A nádcukorról – ha egyszer megkóstolod -, nem fogsz többé lemondani! Ugyanis az íze diós és karamellás egyszerre. A finomítatlan nádcukor megőrzi a növény értékes tápanyagait, gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban. A fehér cukorral szemben nem elveszi az energiát, hanem valósággal feltölt.
- A stívia (stevia) egy természetes megoldás lehet az édesítőszerek világában. Levele kb. 30-szor édesebb a cukornál, míg folyékony és por alakban 250-300-szor. Érdekessége, hogy nemcsak belsőleg édesítésre, de külsőleg különféle bőrproblémák kezelésére is használhatjuk.
Az aszpartám hatásairól itt olvashatsz: http://antalvali.com/aszpartam_az_edes_mereg
A light termékekről további részleteket itt találsz: http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1329
A méz előnyeiről további információkat itt találsz: http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1012
A stíviáról bővebben itt olvashatsz: http://www.stevia.shop.hu/
4. feladat:
Helyettesítsd a fehér cukrot egészséges édesítőszerekkel vagy egyáltalán ne édesítsd az ételeidet!
Ha nem lenne meg a 3. feladat, >>> ide kattintva <<< elolvashatod!