Coca-cola

A Coca Cola lenne az igazi tömegpusztító fegyver a XXI. században? A Coca-Colát néhány országban már csak fekete halálként emlegetik.
De, valóban mondhatjuk-e az egyik legnépszerűbb italra, hogy legális drog, gyilkos méreg?

 

Mi kerül az üvegbe?

Számtalan kutatás igazolta már azt, hogy a Coca-Cola ivás már rövidtávon is olyan hatással van a szervezetünkre, ami a drogfogyasztással megegyező reakciókat válthat ki a testünkből. Hosszú távú fogyasztása pedig nagyon komoly betegségek kialakulásához vezethet és évekkel rövidítheti meg az életünket.

Nem sokan tudják, de a neve is arra utal, hogy eredetileg a kokacserje (ebből nyerik a kokain hatóanyagát) kivonatából készült, ráadásul koffeint is tartalmazott. A két drog keveréke az italban már egy viszonylag erős élénkítő-tudatmódosító hatással járt és erős függőséget okozott.

2002-ben a Coca-Cola egyik vezetője kijelentette, hogy a fekete üdítő már nem tartalmaz koka-kivonatot. Azonban a bolíviai és perui hatóságok elismerték, hogy a cég több száz tonna koka-levelet vásárol fel minden évben, amely eléggé hiteltelenné varázsolják a Coca-Cola kijelentését…

 

A Coca-Cola hatása az emberi szervezetre

A végső megoldás a teljes mértékű betiltás lehet. Addig is, amíg ez nem valósul meg, jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit is tartalmaz ez az „üdítő”-ként reklámozott ital, és remélhetőleg megtesszük a kellő intézkedéseket a környezetünkben.

Már egyetlen pohár Coca-Cola is komoly hatással van az emberi szervezetre. Ennek csak egyik oka az, hogy megivásával azonnal 10 teáskanálnyi cukrot is elfogyasztunk. Ez az édes lötty már önmagában képes lenne hányingert kiváltani bennünk. Pontosan ennek elkerülésére került bele jelentős mennyiségű foszforsav is.

  • Ettől az embertelen mennyiségű cukortól 20 perc múlva megemelkedik a vércukor szintünk. Ennek eredményeképpen beindul egy nagyfokú inzulintermelési folyamat. A májunk pedig minden, a szervezetünkben található cukrot elkezd átalakítani zsírrá.
  • A 40. perc környékén teljes mértékben felszívódik a koffein a szervezetünkben. A pupilláink kitágulnak, és közben a vérnyomásunk is megemelkedik. A májunk ekkor már kénytelen emiatt több cukrot juttatni a véráramba.
  • Pár perccel később testünk az agyunk élvezetközpontját szabályozó dopamin nevű vegyület mértékét is megemeli. Ezzel tulajdonképp ugyanazt a hatást fejti ki ránk ez a méreg, mint a heroin.
  • Alig egy óra elteltével a kólában lévő foszforsav a vastagbélben elkezdi megkötni a kalciumot, a magnéziumot és a cinket, aminek eredményeképpen az emésztési folyamatokat felgyorsítja.
  • De ekkor lép be a képbe a koffein is, amiről köztudott a vizelethajtó hatása. Ezáltal a csontjaink és a fogaink számára nélkülözhetetlen anyagok, mint a (fent említett) kalcium, magnézium, és cink – ahelyett hogy erősítenének minket -, felhasználás nélkül ürülnek ki a szervezetünkből.

 

Tudtad, hogy:

1 liternyi kóla 2-3 presszókávénak megfelelő koffeint tartalmaz?

különféle vizsgálatok szerint a mai hatéves gyerekek között is kimutatható már csontritkulás (Magyar Orvosi Kamara belső közleménye – 1999)?

 

A Coca-cola függőség emberek millióit érinti

A Coca-cola függőség emberek millióit érinti

 

A Coca-Cola függőség

Felvetődhet a kérdés, hogyha ennyi káros hatása van a Coca-Cola fogyasztásának, akkor mégis hogy kerülhet az áruházak polcaira?

 

A Coca-Cola is rájött arra, – amit a dohánygyártó cégek már régóta tudnak -, hogy az a legjobb üzlet, hogyha olyan droggal mérgezzük az embereket, ami függőséget okoz, hiszen akkor folyamatos igényt tudunk kelteni a termékünk iránt.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a XXI. század egyik legprofitábilisabb üzlete, a legális drog üzlet!

A Coca-Cola világpiaci elsőségét tehát, nem kimondottan az ízének köszönheti, hiszen a benne lévő koffein már eleve függőséget alakít ki, hogy a kokacserje hatásáról már ne is beszéljünk…

 

Biztosan Te is ismersz olyan embereket, akik napi több liternyi kólát öntenek magukba. Ez legfőképpen azért van, mert ha valaki huzamosabb ideig rendszeresen fogyaszt bármilyen mennyiségű kólát, akkor már nagyon nehezen tud leszokni róla.

Valódi kóla függőség alakul ki nála, ami azzal járhat, hogyha fél napig nem jut kólához, akkor folyamatosan szomjasnak érzi magát, hiába iszik vizet vagy más üdítőt. Ehhez pedig még rossz közérzet és agresszivitás is társulhat.

 

Szerencsére a világon egyre több ország jön rá arra, hogy ez a cég a termékeivel milyen nagy kárt okoz az emberi szervezetben, és egymás után tiltják be a forgalmazását.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!