Az egyik legjobb cukorhelyettesítő a mézA magyar konyha világhíréhez nem csak a Kárpát-medencében előállított minőségi alapanyagok, hanem a megfelelő fűszerezés és édesítés mesteri arányai is hozzájárultak. Manapság viszont egyre többször lehet hallani azt, hogy a cukor a 3 fehér méreg egyike. Mi lehet a megoldás arra, hogy ételeink jellegzetes ízét is megőrizzük, ugyanakkor egészségünket is megóvhassuk? Milyen természetes cukorhelyettesítők állnak a rendelkezésünkre?

Miért érdemes a természetes cukorhelyettesítőket választanunk?

A természetes cukorhelyettesítők segítenek nekünk abban, hogy íztelen ételek helyett fenséges lakomákat készítsünk úgy, hogy az szervezetünk számára is a lehető legoptimálisabb legyen. Testünk pedig meg fogja hálálni nekünk a gondoskodásunkat. Lássuk, melyek azok a cukorhelyettesítők, amiket minden tudatosan táplálkozó embernek érdemes beszereznie.

 

1. természetes cukorhelyettesítő – méz

A méz az emberiség egyik legősibb csemegéje és a természetes cukorhelyettesítők királynője. A legfrissebb kutatások szerint több, mint 70 féle fiziológiai- és gyógyhatással rendelkezik, ami egészen elképesztő szám. Ennek ellenére fogyasztása mégsem ajánlott mindenkinek.

Az anyatermészet eme édes ajándéka körülbelül 80%-ba glükóz és fruktóz. A fennmaradó egy-ötöd részben viszont számtalan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Megtalálható benne a kalcium, a réz, a vas, a magnézium, a mangán, a foszfor, a kálium, a nátrium, a cink. Emellett tartalmaz még B1, B2, B3, B5, B6, és C-vitamint kis mennyiségben.

Baktériumölő képessége már a középkorban is ismert volt. Ezt a tulajdonságát a magas kálium tartalma és az aromaanyagai biztosítják számára. Háborúk során a mézet a sebek fertőtlenítésére is használták. Már ekkor közismert volt fájdalomcsillapító és köptető hatásáról.

Fontos szerepe van az izomzat működésében, sőt még a szívizom működésében is. Képes a vér tisztítására, a vérnyomás csökkentésére, serkenti a vérkeringést, és még az emésztésre is pozitív hatással van. Képes a szerotonin nevű hormon termelődést beindítani, ami idegnyugtató hatással van szervezetünkre.

Fontos!

Magas hőmérsékleten a méz elveszíti a benne rejlő értékes hatóanyagokat. Emiatt igyekezzünk 42 fok alatt tartani.

Kinek nem ajánlott a méz fogyasztása?

  • Cukorbetegeknek – a kirívó eseteket leszámítva
  • Magas kalória tartalma miatt a fogyókúrázóknak

 

Természetes cukorhelyettesítők között kiemelkedik a méz

A méz kiemelkedik a természetes cukorhelyettesítők közül

 

2. természetes cukorhelyettesítő – stevia vagy sztívia

A cukorhelyettesítők sorában a stevia is előkelő helyet foglal el. Ezt a természetes édesítőszert már több száz éve alkalmazták Dél-Amerikában az őshonos indiánok. Nem is annyira az édesítő hatása, sokkal inkább a gyógyhatása miatt.

  • Nagyon jó gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést.
  • Magas C- és A-vitamin tartalma mellett tartalmaz még magnéziumot, cinket, és vasat is.
  • Kiemelhető még a növény cukor és májanyagcserét elősegítő tulajdonsága is.
  • A stevia fogszuvasodást nem tud okozni.
  • Alig tartalmaz kalóriát (0,1 kcal/g), ennek köszönhetően a cukorbetegek és a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják.

Adagolásával óvatosan bánjunk, mert a kivonatának az édesítőereje kb. 300-szorosa a répacukornak, a levele pedig csaknem 30-szor édesebb a cukornál. Kávéba, teába egy-két csepp elég!

Rendkívül édes, mégis van egy kissé kesernyés mellékíze, ami miatt nem mindenki fogyasztja szívesen.

 

Stevia

Stevia – olyan természetes cukorhelyettesítő, amit a a cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak

 

3. természetes cukorhelyettesítő – eritritol

A cukorhelyettesítők közül az eritritol rendelkezik a legkevesebb energiatartalommal (0,2 kcal/g). Emiatt nagyon közkedvelt a fogyókúrázok körében. A másik nagyon fontos tulajdonsága, hogy nem emeli meg a vércukorszintet, mivel nulla a glikémiás indexe. Emiatt cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

További előnye, hogy az emésztőrendszerünket nem bolygatja meg, akár napi 1 grammot is megehetünk belőle testsúly kilogrammonként úgy, hogy káros hatásoktól kellene tartanunk. Biztosítja a fogak védelmét is, mivel nincsen a szájban lévő káros baktériumokra pozitív hatása, szemben a sima cukorral.

Édesítőereje a hagyományos kristálycukorénak kb. 70%-a.

 

Az eritriol is egy természetes cukorhelyettesítő

Az eritriol egy kevésbé ismert természetes cukorhelyettesítő

 

4. természetes cukorhelyettesítő – szőlőcukor

A szőlőcukor, más néven a glükóz egy nagyon egyszerű szénhidrát. Különböző élelmiszerekben önmagában is előfordul, ilyen a szőlő is. A test legfontosabb energiaszállítója.

A cukorhelyettesítők közül a szőlőcukor az, ami leginkább a sportolóknak ajánlott. A szőlőcukor hamar felszívódik a szervezetben és képes megnövelni a vércukor és inzulinszintet is.

Fontos!

amilyen hamar felszívódik, olyan hamar ki is ürül a szervezetből. Tehát, gyorsan energiához juthatunk általa, de hamar éhségérzetünk is lesz.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!