A magyar konyha világhíréhez nem csak a Kárpát-medencében előállított minőségi alapanyagok, hanem a megfelelő fűszerezés és édesítés mesteri arányai is hozzájárultak. Manapság viszont egyre többször lehet hallani azt, hogy a cukor a 3 fehér méreg egyike. Mi lehet a megoldás arra, hogy ételeink jellegzetes ízét is megőrizzük, ugyanakkor egészségünket is megóvhassuk? Milyen természetes cukorhelyettesítők állnak a rendelkezésünkre?
Miért érdemes a természetes cukorhelyettesítőket választanunk?
A természetes cukorhelyettesítők segítenek nekünk abban, hogy íztelen ételek helyett fenséges lakomákat készítsünk úgy, hogy az szervezetünk számára is a lehető legoptimálisabb legyen. Testünk pedig meg fogja hálálni nekünk a gondoskodásunkat. Lássuk, melyek azok a cukorhelyettesítők, amiket minden tudatosan táplálkozó embernek érdemes beszereznie.
1. természetes cukorhelyettesítő – méz
A méz az emberiség egyik legősibb csemegéje és a természetes cukorhelyettesítők királynője. A legfrissebb kutatások szerint több, mint 70 féle fiziológiai- és gyógyhatással rendelkezik, ami egészen elképesztő szám. Ennek ellenére fogyasztása mégsem ajánlott mindenkinek.
Az anyatermészet eme édes ajándéka körülbelül 80%-ba glükóz és fruktóz. A fennmaradó egy-ötöd részben viszont számtalan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Megtalálható benne a kalcium, a réz, a vas, a magnézium, a mangán, a foszfor, a kálium, a nátrium, a cink. Emellett tartalmaz még B1, B2, B3, B5, B6, és C-vitamint kis mennyiségben.
Baktériumölő képessége már a középkorban is ismert volt. Ezt a tulajdonságát a magas kálium tartalma és az aromaanyagai biztosítják számára. Háborúk során a mézet a sebek fertőtlenítésére is használták. Már ekkor közismert volt fájdalomcsillapító és köptető hatásáról.
Fontos szerepe van az izomzat működésében, sőt még a szívizom működésében is. Képes a vér tisztítására, a vérnyomás csökkentésére, serkenti a vérkeringést, és még az emésztésre is pozitív hatással van. Képes a szerotonin nevű hormon termelődést beindítani, ami idegnyugtató hatással van szervezetünkre.
Fontos!
Magas hőmérsékleten a méz elveszíti a benne rejlő értékes hatóanyagokat. Emiatt igyekezzünk 42 fok alatt tartani.
Kinek nem ajánlott a méz fogyasztása?
- Cukorbetegeknek – a kirívó eseteket leszámítva
- Magas kalória tartalma miatt a fogyókúrázóknak
2. természetes cukorhelyettesítő – stevia vagy sztívia
A cukorhelyettesítők sorában a stevia is előkelő helyet foglal el. Ezt a természetes édesítőszert már több száz éve alkalmazták Dél-Amerikában az őshonos indiánok. Nem is annyira az édesítő hatása, sokkal inkább a gyógyhatása miatt.
- Nagyon jó gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést.
- Magas C- és A-vitamin tartalma mellett tartalmaz még magnéziumot, cinket, és vasat is.
- Kiemelhető még a növény cukor és májanyagcserét elősegítő tulajdonsága is.
- A stevia fogszuvasodást nem tud okozni.
- Alig tartalmaz kalóriát (0,1 kcal/g), ennek köszönhetően a cukorbetegek és a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják.
Adagolásával óvatosan bánjunk, mert a kivonatának az édesítőereje kb. 300-szorosa a répacukornak, a levele pedig csaknem 30-szor édesebb a cukornál. Kávéba, teába egy-két csepp elég!
Rendkívül édes, mégis van egy kissé kesernyés mellékíze, ami miatt nem mindenki fogyasztja szívesen.
3. természetes cukorhelyettesítő – eritritol
A cukorhelyettesítők közül az eritritol rendelkezik a legkevesebb energiatartalommal (0,2 kcal/g). Emiatt nagyon közkedvelt a fogyókúrázok körében. A másik nagyon fontos tulajdonsága, hogy nem emeli meg a vércukorszintet, mivel nulla a glikémiás indexe. Emiatt cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
További előnye, hogy az emésztőrendszerünket nem bolygatja meg, akár napi 1 grammot is megehetünk belőle testsúly kilogrammonként úgy, hogy káros hatásoktól kellene tartanunk. Biztosítja a fogak védelmét is, mivel nincsen a szájban lévő káros baktériumokra pozitív hatása, szemben a sima cukorral.
Édesítőereje a hagyományos kristálycukorénak kb. 70%-a.
4. természetes cukorhelyettesítő – szőlőcukor
A szőlőcukor, más néven a glükóz egy nagyon egyszerű szénhidrát. Különböző élelmiszerekben önmagában is előfordul, ilyen a szőlő is. A test legfontosabb energiaszállítója.
A cukorhelyettesítők közül a szőlőcukor az, ami leginkább a sportolóknak ajánlott. A szőlőcukor hamar felszívódik a szervezetben és képes megnövelni a vércukor és inzulinszintet is.
Fontos!
amilyen hamar felszívódik, olyan hamar ki is ürül a szervezetből. Tehát, gyorsan energiához juthatunk általa, de hamar éhségérzetünk is lesz.
Érdekes volt? Hasznosnak találtad?
Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban, hogy minden információról időben értesülj!