A feketekömény a modern világ természetes csodaszereTudtad, hogy a feketeköményt „fáraók aranyaként” emlegették már az ókorban is? A görögök és az egyiptomiak is tisztában voltak e növény gyógyító erejével.

 

 

 

A feketekömény (Nigella Sativa) hatásairól sokat elárul az, hogy a néphiedelem úgy tartja róla: „Mindenre jó, csak a halálra nem.”.
Jelenleg több, mint 720 lektorált tanulmány (Pubmed.com) mutat rá a feketekömény gyógyhatásaira. Ezzel egyidejűleg folyamatosan emelkedik azon tudatos emberek száma, akik a különféle betegségeik megoldását, már a természettől és annak gyógynövényeitől várják.

 

Feketekömény

Feketekömény

 

Alkalmazási területei:

Élelmiszerként magja remek kiegészítője lehet a legkülönfélébb ételeinknek. Felhasználhatjuk akár levesekhez vagy süteményekhez is.

Teaként is fogyaszthatjuk. Ehhez annyit kell tennünk, hogy 2-3 púpozott kávéskanálnyi magot megőrlünk (vagy már őrölve vesszük), és fél liter forralt vízhez hozzáadjuk. Ezek után várunk minimum 5-10 percet, és utána  szép lassan elkortyolgatjuk.

Inhalálás esetén 1 liter forró vízhez adjunk hozzá egy maréknyi őrölt feketekömény magot. 5-10 percnyi állás után, távolítsuk el a fedőt, és törülközővel a fejünkön, fölé hajolva lélegezzük be a meleg gőzt. Ezt alkalmanként 10-10 perces időközökkel tegyük meg.

A feketekömény magjából előállított alkoholos-vizes oldatot szájon keresztül tudjuk szervezetünkbe juttatni. Ennek adagolása gyermekenként 2×20 csepp, felnőttek esetén 3×4-szer 20 csepp naponta.
Az alkoholos tinktúra oldatot mi magunk is elkészíthetjük. Mindössze annyit kell tennünk, hogy az őrölt feketekömény magra dupla mennyiségű 96%-os alkoholt töltünk. Ezután várnunk kell egy hetet, addig szobahőmérsékleten hagyjuk állni. Utána leszűrjük, és már fogyaszthatjuk is.

Külsőleg történő használatakor arra kell figyelnünk, hogy steril anyagra vigyük fel a feketekömény oldatot pl. gézlap, fülpiszkáló vagy vattakorong. Ezek után tudjuk a kívánt bőrfelületet kezelni vele.

 

Gyulladáscsökkentő hatás

A feketekömény magjának nagyon erős a baktérium és vírusölő hatása is. Emellett gyulladáscsökkentő hatása és annak erőssége is messze földön ismert.

Használata révén elősegíti a nőgyógyászati és a hasnyálmirigy gyulladásos tünetek csökkenését, enyhülését is.

Segítségünkre lehet kiegészítő kezelésként megfázás és tüdőgyulladás esetén is.

A feketekömény magjának olaját használhatjuk belsőleg is.

A reggeli dohányzás okozta köhögések minimalizálására is jó szolgálatot tehet.

Fontos szerepe van az ideggyulladások külsőleg történő kezelése esetén is. Az olaj klinikailag igazoltan elősegíti az idegsejtek normális működését.

A feketekömény mag olaja nyállal jól elkeverve képes a fogínygyulladást megszüntetni. Emellett a fogszuvasodás kialakulását is képes meggátolni.

 

Feketekömény

Feketekömény

 

Bőrbetegségek esetén:

A feketekömény magjából készült olaj képes a különféle bőrbetegségek kezelésére. Használhatjuk akár külsőleg, akár belsőleg.
Külsőleg – vékonyan felkenve a beteg bőrfelületre – jó szolgálatot tesz pikkelysömör, az atópiás ekcéma, a neurodermatitisz, az aknék és a pattanások kezelésében is.

Emésztőrendszeri betegségek esetén:

Az emésztési folyamatokat tökéletesen elősegíti. Kiváló puffadásgátló hatással rendelkezik és egyben nagyon jó szélhajtó hatású is. A feketekömény képes feloldani, majd ezek után kiüríteni a belekben letapadt, oda nem illő nyálkaréteget. Használhatjuk gyomor-, illetve bélhurut esetén is. Segítségünkre lehet abban az esetben is, ha a bélrendszerünk elgombásodott.

A légúti rendszer betegségei esetén:

A feketekömény képes nagy mértékben enyhíteni a kellemetlen asztmás rohamok mértékét, és csökkenti azok számát is. Amennyiben hajlandóak vagyunk ilyen formán kezelni, úgy egy körülbelül fél-egyéves időszak alatt képesek lehetünk a minimálisra csökkenteni az asztmás tüneteket. Ráadásul ezzel a növénnyel szinte teljes mértékben meg lehet szüntetni a reggeli asztmás köhögéseket is.
A feketekömény emellett még a különféle allergiás reakciókat is képes minimalizálni. Az allergia lehet szénanátha, pollen, por, állatszőr. Ezekre mind-mind nagy segítséget nyújthat ez a növény.
Emiatt azt is mondhatjuk rá, hogy a feketekömény az asztmások és az allergiások egyik csodafegyvere is egyben. De ennél jóval több…

 

Feketekömény

Feketekömény

 

Egyéb betegségek esetén:

A hidegen sajtolt feketekömény magjának olaja nem csak a vér koleszterin szintjét csökkenti, de gátolja a bélrendszerben történő felesleges koleszterin-mennyiség vérbe történő áramlását is.

Képes a vér lipidszintjének a csökkentésére, és ezáltal a vérnyomást is a megfelelő mértékben csökkenti.

Jó hatással van a terhességi csíkokra és szoptatás után a petyhüdt bőrbe masszírozva segít helyreállítani a feszességet. Elősegíti a tejképződését, emellett a rendszeres menstruációra is pozitív hatással van.

Bizonyítottan növeli a spermatermelés, sőt azok életképességét is, valamint javítja a potenciált. Szokták különféle impotencia problémákra is alkalmazni.

A feketekömény a tudományos élet szereplőinek a figyelmét is felkeltett azon hatásával, amit a tumorok méretének csökkenésével elért. Elsősorban hasnyálmirigy, végbél- és vastagbél rák esetén kiegészítő kezelésként nagyon erősen javallott.

 

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!
 

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!