Az köztudott, hogy a rák egy olyan civilizációs betegség, mely napjainkra világjárványnak tekinthető.
De vajon arról hallottál-e, hogy ma már többen halnak meg rákban, mint AIDS-ben, TBC-ben és maláriában összesen?
Vajon mi lehet ennek az oka?
Elsősorban az, hogy a modern civilizáció olyan természetellenes környezetet hozott létre, melyben a környezeti károkkal, a vegyi szennyezésekkel szemben az emberi szervezet tehetetlen.
Az életformát illetően viszont egyáltalán nem az!
Minden ember tehet valamit a saját egészségéért. Ugyanis, ha a szervezetünk génjeinkbe írt szükségletei szerint igyekszünk táplálkozni, akkor elkerülhetjük a rák egyik legfőbb okát a magas vércukor és -inzulinszintet.
Megnyugtató, hogy az orvostudomány végre kezdi utolérni a józan észt, és egyre több olyan tanulmány olvasható, amely a táplálék és az életmód jelentőségét hangsúlyozza mind a rák megelőzése, mind pedig annak kezelése szempontjából.
Háborút nyerni a rák ellen?
Igen, ma már ez nemcsak lehetséges, de könnyebb is, mint gondolnánk.
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a rákkezelési módok irányzataiban forradalmi változások zajlanak.
Rengeteg dolog van, melyet már most megtehetünk annak érdekében, hogy jelentős mértékben csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát.
Még a konzervatív Amerikai Rák Társaság is azt állítja, hogy a rákos megbetegedések egyharmada összefüggésbe hozható a nem megfelelő étrenddel, kevés testmozgással, és az ennek következtében kialakuló túlsúllyal.
Így hát be kell látnunk, hogy nem elég a különféle „csodapirulák” bekapkodása a daganatos betegségek leküzdése során. Ha nem változtatunk a jelenlegi életmódunkon, akkor nem várhatunk változást a jövőre nézve sem.
A „rák ellenszere” tehát nem lehetetlen elképzelés. Legfontosabb azonban mégiscsak a prevenció, a megelőzés. Erre az egyik megoldás a paleolit táplálkozás lehet.
A paleolit táplálkozás jellemzői:
- Éhezés nélkül le lehet fogyni általa.
- A lassan felszívódó szénhidrátok miatt alacsonyabb lesz a vércukor és inzulinszintünk, ami szintén az inzulinrezisztencia megszűnéséhez vezet.
- A tej és tejtermékek fogyasztásának elhagyása további előnyökkel jár, mert a tej inzulintartalma szintén kifejezetten a rákos daganatok fejlődését szolgálja.
- Ha sok Omega 3-at és D-vitamint szedünk, imitálva azt, ahogy őseink éltek, megint csak óriási lépést tettünk a rákmentes élet felé. Mind az Omega 3, mind a D-vitamin gátolja a rákos sejtek kialakulását, burjánzását.
Ha mindemellett még rendszeresen mozgunk is, jelentősen csökkenthetjük szervezetünkben a gyulladást és az inzulinrezisztenciát.
Szerző: Czetli Zsófia
Ha többet olvasnál a paleo diétáról, akkor kattints ide:
http://kornyezettudatoselet.hu/egeszseges-eletmod/paleo_dieta_a_kokorszaki_etrend
Érdekes volt? Hasznosnak találtad?
Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban, hogy minden információról időben értesülj!