Rezveratrol - a szőlőbe zárt csoda

Létezik egy növényi hatóanyag, amely képes megelőzni a legtöbb degeneratív megbetegedést.
A tudósok máris „mindent visszafordító” tápanyagként emlegetik.  
Azt állítják, hogy rendszeres fogyasztásával többek között olyan betegségeket kerülhetünk el, mint…

 

…az Alzheimer-kór, a különböző rákfajták és az idegrendszeri megbetegedések.

Kevés gyümölcsnek szenteltek annyi figyelmet az egészségügyi kutatások során, mint a szőlőnek. Ennek egyik oka az, hogy szinte az egész világon ismerik és mindenütt része az étkezési kultúrának. Egyedül az Antarktiszon nem terem meg.

A szőlő által tartalmazott növényi tápanyagok vizsgálata során bebizonyosodott, hogy e gyümölcsünk számtalan módon támogatja szervezetünket. A kutatások elsősorban a szív-és érrendszerre, a légzőszervekre, az immunrendszerre, az idegrendszerre és a vércukor szintre gyakorolt jótékony hatásait vizsgálták. További tanulmányok igazolták, hogy csökkenti az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A szőlő antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén természetes védelmet nyújthat a rákkal szemben, mivel a krónikus oxidatív stressz és gyulladásos folyamatok fontos tényezői a rák kialakulásának. Csupán azzal is sokat tehetünk egészségünk érdekében, ha rendszeresen beiktatjuk a napi étkezésünkbe a szőlőt, hiszen már ezzel is lehetőségünk nyílik elkerülni az oxidatív stressz és gyulladásos folyamatok veszélyes kombinációját.

 

Miért pont a szőlő?

A kutatók úgy vélik, hogy a szőlőben található fitonutriensek (növényi tápanyagok) szerepet játszanak a várható életkor meghosszabbításában. Az ezirányú kutatások élén a resveratrol áll. Kimutatták, hogy ez a vegyület két, – az öregedésért felelős – génre is befolyással bír.

A resveratrol nem csupán megköti a szabadgyököket, hanem a szabadgyökök elleni védekező rendszert is aktiválja.

A resveratrol más növényekben is megtalálható, például a lucfenyőben, az eukaliptuszban és a liliomban, ám legnagyobb mennyiségben mégis a szőlő tartalmazza.  A resveratrol a növények védelmi mechanizmusának részét képezi, immunválaszként termelik az őket érő káros környezeti hatások ellen való védekezésképpen. Így óvják magukat a gombás fertőzések és az UV sugárzás ellen.

 

A szőlőben található rezveratrol szerepet játszhat az életkor meghosszabbításában.

A szőlőben található resveratrol szerepet játszhat az életkor meghosszabbításában.

 

 Milyen előnyökkel jár a resveratrol fogyasztása?

1.     Javítja a vérkeringést

A kutatások bebizonyították, hogy a resveratrol tágítja az ereket, ezzel segítve a vérkeringést. Értágító tulajdonsága révén csökkenti a vérnyomást, s ezáltal lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségben áramoljon a vér a test minden területén – így nagyobb mértékben képes oxigénhez és tápanyagokhoz juttatni a sejteket. Egy tanulmány kifejti, hogy már 10 mg resveratrol drámai módon csökkenti az infarktus kockázati tényezőit.

 2.     Képes visszafordítani az érelmeszesedés folyamatát

A resveratrol gátolja a vérben keringő zsírok (koleszterin) oxidációját, megakadályozzák az ún.  zsírszerű plakkok lerakódását az érfalon. Ezek okozzák az erek falának rugalmatlanságát, majd megvastagodását. Később az érfalak gyulladását is kiváltják, végül csontszerű meszes kemény anyag kialakulását eredményezik az érfalon.

Az erek elmeszesedése (kalcium lerakódás), ezáltal az érfalak elmerevedése és beszűkülése, a legfőbb tényező az érelmeszesedés kialakulásában, amely napjaink egyik népbetegsége. A legújabb kutatások szerint a resveratrol képes csökkenteni a kalcium felhalmozódást az erek falán.

 3.     Csökkenti az agykárosító lerakódásokat

A University of  Swiss tanulmányai bebizonyították a resveratrol agyvédő képességét.  A kutatások során azt tapasztalták, hogy a rezveratrol  szinte eltüntette az agykárosító plakkokat és szabadgyököket, amelyeknek az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatban óriási szerepük van.  Sok szakember ezért (is),  „mindent visszafordító” (reverse-it-all) tápanyagként tartja számon.

 4.     Javítja a szellemi teljesítményt

Egy brit tanulmány szerint a diákoknak adott resveratrol  elfogyasztása után 200 százalékkal növekedett az agyi véráramlás. A tudósok úgy vélik, hogy a resveratrol segíthet felgyorsítani a szellemi képességeinket. A jobb vérkeringés pedig szellemi frissességet eredményez.

 5.     Védi a bőrt a rákos megbetegedésektől

Számos tanulmány mutatja, hogy a rezveratrol pozitív hatással volt a rákos megbetegedésekre. A kutatások bebizonyították, hogy a resveratrol védi a bőrt a nap káros UVB sugarai által keltett bőrrák kialakulásától.

 6.     Védi a szervezetet a káros sugárzásoktól

Kimutatták, hogy hatékony védelmet nyújt a sugárkezelés ártalmai ellen, amennyiben rák-kezelés során kiegészítő terápiaként alkalmazzák. Meghatározott mennyiségben szedve óvja a szervezetet az ártalmas, agresszív behatásoktól.

 7.     Működésbe hozza a hosszú életért felelős gént

Az egyik vizsgálatban a kutatók azonosították a resveratrolt, mint azon tápanyagot, mely aktiválja a túlélést és hosszú élettartamot. 2003-ban a Harvard Egyetemen működő Sinclair-csoport kutatói megállapították, hogy resveratrol hatására két fontos gén aktiválható, így bizonyos sejtek tovább élnek.

 

A resveratrol sejtfiatalító hatással bír.

A resveratrol sejtfiatalító hatással bír.

 

8.     Harcol a diabétesz ellen

Az Albert Einstein College of Medicine által végzett vizsgálat során kimutatták, hogy 10 százalékkal csökkentette a vércukorszintet a resveratrol. Javítja az inzulin-érzékenységet, ezáltal hozzájárul az egészséges vércukorszinthez.  A cukorbetegség miatt kialakult idegkárosodások tüneteit enyhítheti.

 9.     Gyulladáscsökkentő hatású

Hatékony gyulladáscsökkentő mechanizmusa teszi lehetővé, hogy jótékony hatású legyen a szívbetegségekre. A resveratrol blokkol számos gyulladáskeltő jelzőmolekulát, amelyek rákos elfajulásra hajlamosító krónikus gyulladásos betegségek hátterében állnak. Visszér problémák esetén a visszerek visszahúzódását figyelték meg.

 10.   Elősegíti a sejtek regenerálódását

Erős antioxidáns jellegéből adódóan segít a sejteknek megtisztulni a lerakódásoktól és méreganyagoktól. Sportolók részére különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen hozzájárul az izmok regenerálódásához.

 

Miért fontos, hogy elegendő resveratrolt juttass a szervezetedbe?

A degeneratív megbetegedések, úgymint a rák, az érelmeszesedés okozta infarktus, a gyulladásos porcleépülés, vagy az időskori cukorbetegség nem egyik napról a másikra alakulnak ki.  Ezen betegségek kialakulásáért elsősorban a szabadgyökök tehetők felelőssé.

Ha védekezni akarunk ellenük, olyan szerre van szüksége szervezetünknek, amelyik – hatásmechanizmusa révén – ellenállóvá tesz minket a szabadgyökök okozta károsodásokkal szemben.

A resveratrol gyorsan felszívódik és aktiválja szervezeted védekező mechanizmusát. Ha szeretnél hosszú, egészséges és boldog életet élni, már ma meg kell tenned a megfelelő lépéseket!

 

Hogyan biztosíthatsz megfelelő mennyiségű resveratrolt szervezetednek?

A szakirodalomban ajánlott resveratrol mennyiség beviteléhez napi 40 liter vörösbort kellene elfogyasztanunk. Ezzel csupán az a probléma, hogy egyrészt a resveratrol koncentrációja boronként eltérő, másrészt minden előnyös hatása ellenére, ilyen mennyiségű vörösbor alkoholtartalma miatt már komoly egészségügyi kockázatot jelent. Így több kárt okozna, mint hasznot.

Mivel a növények magjában koncentrálódnak leginkább a tápanyagok, így az a legjobb és legegyszerűbb megoldás, ha olyasmit választasz,  ami tartalmazza a szőlőnek a magját.

Szerencsére létezik ma már ilyen készítmény!

Ha a saját szemeddel szeretnél meggyőződni arról, hogy a kutatók milyen eredményekre jutottak a resveratrol vizsgálata során, akkor nézd meg az alábbi videót!

A videó elindításához kattints a képre!

Számtalan tudós vizsgálja a rezveratrolt, mint az öregedés egyik ellenszerét.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!