Melyik vitamint válasszuk?Ma már a legtöbb ember polcán található valamilyen vitamin, vagy multivitamin készítmény, hiszen a kisgyerekek is tudják, hogy a vitaminokkal megelőzhetők a betegségek.

Mégis előfordulhat, hogy egyes embereknél folyamatos vitaminfogyasztás mellett is évekig elhúzódó betegségek alakulnak ki.  Mi lehet ennek az oka?

 

Milyen betegségeket okozhat a vitaminhiány?

Rohanó világunkban a nem megfelelő étkezésből és az élelmiszerek tápértékének csökkenéséből adódó vitaminhiány különböző anyagcsere- és vérképzési zavarokat, az immunrendszer és az enzimek nem megfelelő működését és számtalan egyéb problémát okozhat.

 

De mik is azok a vitaminok, és mekkora adagra van szükségünk belőle?

A vitaminok valójában szerves vegyületek, melyekből csekély mennyiségre van szüksége szervezetünknek. A különböző vitaminok egymást nem pótolják és nem is helyettesítik, így fokozottan kell ügyelni a megfelelő mennyiségben történő bevitelre.  Nemzetközi szinten már meghatározásra került az egészséges emberek számára ajánlott napi bevitel a legtöbb vitaminból. (RecommendedDietaryAllowance; RDA)

 

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára

 

Vajon miből és hogyan készülnek a vitaminok?

Tudnunk kell, hogy a gyártók elsősorban a saját profitjukra koncentrálnak, így a legolcsóbb előállításra törekszenek. Ennek eredményeképpen olyan vitaminokat készítenek, melyek a szervezet számára nem megfelelő módon és nem kellő mértékben hasznosulnak, ráadásul más tápanyagok felszívódását is akadályozhatják.

Ezzel szemben a természetből nyert vitaminkészítmények és az étkezéssel bevitt vitaminok felszívódási- és hasznosulási képessége magasan meghaladja a patikákban és drogériákban kapható mesterséges vitaminokét.

A vitaminok megfelelő hasznosulásához különböző enzimekre és koenzimekre is szükség van, s ezek a szintetikus formákban nem találhatók meg, kizárólag a természetes vitaminokban.  A természetben a vitaminok olyan formában lelhetők fel, hogy a hasznosulásához szükséges vegyületek is megtalálhatók a vitaminforrásban. Ez a mesterséges vitaminokról sajnos nem mondható el.

A természetes vitaminok fogyasztása különösen fontos a rákos folyamatok megelőzésénél, hiszen a vitaminok mellett, azok hatását befolyásoló és elősegítő egyéb fitokémiai összetevőket is tartalmaznak. A szintetikus vitamin hiába azonos szerkezetileg a természetessel, a szervezet számára mégis csak csekély mértékben hasznosul. Ráadásul a gyártás során olyan segédanyagok kerülnek a szintetikus vitaminkészítményekbe, melyekre egyáltalán nincs is szükségünk.

Sajnos mindezek ellenére a hazánkban elérhető multivitamin készítmények nagy része szintetikusan, azaz mesterségesen előállított vitamin.

 

Tabletta vagy gyümölcs? Rajtunk múlik!

Tabletta vagy gyümölcs? Rajtunk múlik!

 

Miért nem ajánlott a mesterséges vitaminok fogyasztása?

  • megterhelheti gyomrunkat
  • hosszú távon veseproblémákat és szívelégtelenséget okozhatnak
  • az adalékanyagok károsíthatják egészségünket
  • előfordulhat, hogy nem szívódnak fel a megfelelő mértékben
  • biológiailag kevésbé hasznosíthatók a szervezet számára

Mit válasszunk a szintetikus vitaminok helyett?

Kizárólag természetből nyert vitaminkészítményeket, hiszen azzal:

  • megerősíthetjük immunrendszerünket,
  • ellenállóvá válunk a megbetegedésekkel szemben és
  • elkerülhetjük a hiánybetegségeket és a nem megfelelő táplálkozásra visszavezethető betegségeket.

 

Honnan tudhatjuk, hogy az általunk fogyasztott készítmény szintetikus vagy természetes vitaminokat tartalmaz?

  • Az „összetétel”, vagy „ingredients” címszó alatt szereplő felsorolásban kell keresnünk az „extract”, „leaf” „kivonat”, „sűrítmény”, „szárítmány”, „őrlemény” megnevezéseket – a  „chelate”, vagyis „kelát” szó a természetben előforduló kémiai formát jelöli, így ez is természetes forrásokra utal.
  • Óvakodjunk attól a vitaminkészítménytől, amin csak magát a vitamin megnevezését látjuk, mert az nagy valószínűséggel szintetikus előállításra utal.

 

Figyelem!

A boltok polcain található vitaminok több mint 95%-át mesterségesen állítják elő!

 

Testünk a templomunk, ezért megérdemeljük, hogy kimondottan természetből származó, organikus készítményt vásároljunk és fogyasszunk az egészséges, boldog és hosszú élet reményében.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!