A látás visszaszerzése sárgarépa evés nélkülA legtöbb ember szeme romlásakor többnyire a szemorvost keresi fel, és eszébe sem jut, hogy más módszerek is vannak a látás visszaszerzésére.

Ezek közül pedig a legegyszerűbb a megfelelő étrend összeállítása.

De, vajon mit tehetsz a szemed egészségéért, ha nem szereted a sárgarépát?

 

Milyen ételek segítenek a szem egészségesen tartásában, ill. a látás javításában?

A táplálékainkban lévő antioxidánsok, ásványi anyagok és telítetlen zsírsavak egyaránt támogatják az éles látást és a szembetegségek megelőzését.

 

Mik is azok az antioxidánsok  és miért van szükségünk rájuk?

Kezdjük az elején…

A szervezetünkben folyamatosan megjelennek agresszív oxigénmolekulák. Ezek az ún. szabadgyökök. Termelődésüket elsősorban a stressz, a nikotin, a különféle sugárzások (UV, röntgen, számítógép, mobiltelefon), a szervezetünkben lévő gyulladások, a táplálkozás során bevitt méreganyagok, de még a kimerítő tréning is fokozza.

Sajnos, korunk civilizációs betegségei – köztük az allergiák, a bőrbetegségek és a szembetegségek is – a túlzott szabadgyök-termelődés számlájára írhatóak.

Mi lehet a megoldás?

Pofon egyszerű…

Az antioxidánsok képesek semlegesíteni ezeket a szabadgyököket. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kellő antioxidáns bevitellel elkerülhetők a szabadgyökök által okozott betegségek.

 

A-vitamin

A-vitamin: az éles látás vitaminja

 

1., A legfontosabb szabadgyök-fogók:

  • A-vitamin:

Előfordul állati eredetű nyersanyagokban, pl. a májban, a vajban és a növények közül leginkább a béta-karotin tartalmú növényekben, amik rendszerint  narancs- vagy citromsárga színűek, pl: sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye, sárgabarack

Mivel zsírban oldódó vitamin, ezért zsiradék nélkül nem képes hasznosulni. Emiatt fontos, hogy a salátára jó minőségű növényi olajat (pl: olíva olajat, lenmag- vagy repceolajat) öntsünk.

 

  • C-vitamin:

Lényegében minden zöldség és gyümölcs tartalmaz C-vitamint. Különösen sok van belőle a kiviben, az eperben, a citromban, a paprikában és a brokkoliban.

Mivel fényre és hőre érzékeny, ezért leginkább a friss zöldségekből és gyümölcsökből hasznosul.

 

  • E-vitamin:

Elsősorban az olajos magvak, ill. a belőlük nyert olajok tartalmazzák.

Pl: mandula, mogyoró, napraforgómag

 

2., Ásványi anyagok

  • Szelén

Az élesztőben, halakban, zabpehelyben és napraforgóban megtalálható szelén segít az E-vitamin elnyelésében, és így fokozzák egymás hatását.

 

  • Cink

A kesudióban, szezámmagban, búzában és kakaóporban megtalálható cink az A-vitamin elnyelésében játszik szerepet.

 

Zöldségkosár

Friss zöldségek, gyümölcsök: a legjobb vitaminforrások

 

3., Telítetlen zsírsavak – Omega 3, 6 és 9

Ezek azok a zsírok, amiket a szervezetünk nem képes önmaga előállítani. Márpedig ezek a zsírsavak szervezetünk számára nélkülözhetetlenek!

Így fordulhat elő, hogyha nem visszük be rendszeresen a szervezetünkbe, akkor tápanyaghiányos állapot léphet fel, ami különböző betegségekhez – akár szembetegségekhez – is vezethet.

A tengeri halak a legjobb forrásai az Omega 3 zsírsavaknak. Célszerű belőlük hetente legalább egyszer-kétszer fogyasztani. A telítetlen zsírsavakat biztosíthatjuk még az olajos magvak fogyasztásával ill. a növényi olajok minél szélesebb körű használatával.

 

Kutatások bizonyítják, hogy a különböző antioxidánsok megfelelő kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban.

 

Szerencsére ma már ilyen komplex készítmény is létezik!

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!