Búcsúzz el a fájdalomtól - 1. rész - Az aromaterápiaAz aromaterápia egy olyan kezelési módszer, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. De vajon miben tud nekünk segíteni ez a kezelés? Hogyan működik, és kinek ajánlott? Milyen lépésekből áll a kezelés?

 

 

Amikor fájdalmat érzünk, akkor akaratunktól függetlenül is magához vonzza a figyelmünket ez az érzés. Szeretnénk másra koncentrálni, de nem egyszerű, sőt a fájdalom mértékétől függően, akár lehetetlen vállalkozás is lehet. Mindannyian szeretnénk hamar megszabadulni ettől a kellemetlenségtől.

Az aromaterápia az egyik természetes fájdalomcsökkentő!

 

Milyen módon tud az aromaterápia segíteni?

Az aromaterápia már az ősi Egyiptomban is létező orvoslási módszer volt. Modern fajtája nagyjából 15-20 éve terjedt el. Az aromaterápia növényekből kinyert illóolajok külső vagy belső használata oly módon, hogy szervezetünket megerősítsük. Ennek a kezelésnek a testápolás, a relaxálás, és a felfrissítés is lehet a célja a gyógyítás mellett.

A növényekből kivont illóolaj más és más kémiai felépítéssel bír, amennyiben a növény különböző részeiből kerül kivonásra. Nagyon jó példa erre a narancsfa virágja, héja és levele. A különböző részek más hatású olajat képesek előállítani.

Az aromaterápia kezeléshez alkalmazható illóolajokat krém és habfürdő formájában juttathatjuk a bőrünkbe, vagy párologtatás során lélegezzük be inhalálás formájában.

Egy-egy illóolaj több fajta betegségre is jó megoldás lehet. Ahhoz viszont, hogy a legtöbb panaszt sikerrel tudjuk kezelni, érdemes pár illóolajat otthon tartani. Készletünk alapdarabjai lehetnek a következők: levendula, ilang-ilang, kamilla, és szantálfa.

 

Búcsúzz el a fájdalomtól - 1. rész - Aromaterápia

Az aromaterápia során növényekből készült illóolajokat használunk külsőleg vagy belsőleg

 

Levendula:

Nagyon jó fertőtlenítő hatással bír. Enyhíti a migrénes fejfájást. A köhögés és a hörghurut kezelésénél is hasznos megoldás lehet.

Ilang-ilang:

Segítségünkre van a magas vérnyomás kezelése során, és serkentőleg hat az agyműködésre. Impotencia kezelére is szokták alkalmazni.

Kamilla:

Nagyon jó gyulladáscsökkentő, és a görcsök megszüntetésében is jeleskedik a kamilla. Segítségével az álmatlanságtól is búcsút vehetünk.

Szantálfa:

Képes a megfázásos tüneteket megszüntetni, csökkenti a köhögés mértékét, és a nemi vágyat is fokozza.

 

Búcsúzz el a fájdalomtól - 1. rész - Aromaterápia

Az aromaterápia többfajta betegségre is jó megoldás lehet

 

„A mennyiség teszi a mérget!”

Ezt tartsuk szem előtt, amikor illóolajjal kezeljük magunkat. 1 csepp illóolaj ugyanis 40 csésze teának felel meg ugyanabból a fajtából.

  • Az aromaterápia otthoni alkalmazása előtt célszerű természetgyógyásszal vagy aromaterapeutával konzultálni.
  • A várandósság ideje alatt pedig érdemes kerülni az alábbi olajfajtákat: borsmenta-, kámfor-, eukaliptuszolaj. a fűszeres olajok használatát is érdemes megfontolni (gyömbér, szegfűszeg, fahéj).
  • Alacsony vérnyomás esetén: nárdus, majoranna, extra levendula, ilang-ilang.
  • Magas vérnyomás esetén: izsóp, ravensara, kakukkfű, lavandin, rozmaring.

 

Búcsúzz el a fájdalomtól - 1. rész - Aromaterápia

Az aromaterápia a fizikai tünetek mellett a lelki problémákra is megoldást nyújthat

 

Az aromaterápia során használt illóolajok érdekességei:

Az illóolajok meglepő tulajdonsága az, hogy az úgynevezett szinergia elvén működnek a leghatásosabban. Ez annyit tesz, hogy kettő vagy több illóolaj sok esetben hatásosabb, mint egy. Fájdalomcsillapításnál hatásosabb 3 fájdalomcsillapító illóolaj keveréke, mint egyetlen egy darabé.

Az illóolajok másik különlegessége az, hogy levegővel érintkezve viszonylag hamar képesek elpárologni. Ez a folyamat már szobahőmérsékleten is képes beindulni.

Az illóolajok nagyon összetett anyagok. Testünkre csodálatos módon képes hatni. A fizikai tünetek mellett lelki problémánkra is megoldást nyújt. Sőt! Képes pozitív módon befolyásolni a hangulatunkat, és a viselkedésünket.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!