Az E-számok az életünkre törhetnek?Sok hiedelem és mendemonda kering a híres E-számokról. A legtöbb esetben azt hallhatjuk, hogy a szervezetünk számára káros anyagokat takarnak vele a gyártók. De vajon mi igaz ebből? Árthatnak nekünk az E-számok vagy sem? Mit jelentenek ezek a kódok valójában?


Amikor élelmiszert vásárolunk és megnézzük az összetevőket azt tapasztalhatjuk, hogy az összetevők nevei helyett sokszor csak egy kódot látunk. Ezekről nehéz eldöntenünk, hogy mik lehetnek, ha nem értünk hozzá. És egyébként is…

 

Mért kellene nekünk tisztában lennünk az E-számok több száz verziójával?

 

Tudtad, hogy:

ezek a kódok az uniós csatlakozásunk után lettek egyre gyakoribbak?

az E-számok E betűje Európát jelképezi?

az E betű után lévő számok pedig az élelmiszer adalékanyagokat jelentik?

 

Az E-számok az életünkre törhetnek?

A különféle gumicukrok az E-számok különböző káros összetevőivel vannak tele.

 

Mit jelentenek az E-számok kódjai?

E100-199: színezékek
E200-299: tartósítószerek
E300-399: antioxidánsok és savanyúságot szabályozó anyagok
E400-499: sűrítő anyagok, stabilizátorok és emulgálószerek
E500-599: Savanyúságot szabályozó anyagok és csomósodást gátló anyagok
E600-699: ízfokozók
E900-999: egyéb
E1100-1599: kiegészítő vegyületek

 

Az E-számok az életünkre törhetnek?

Az E-számok egyik legveszélyesebb vegyülete a nátrium glutamát, ami hemzseg a gyorséttermi ételekben.

 

E-számok, amik nem jelentenek problémát:

Kurkuma – E100
Ételek színesítésénél szokták alkalmazni, rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatása van.

Aszkorbinsav – E300
Gyümölcslevek, konzervek, és nektárok előállításánál használják. Tulajdonképpen a C-vitamin vegyülettel egyezik meg, bár nem olyan erős hatással bír, mint a főleg citrusokban megtalálható természetes változata.

Lecitin – E322
Ez egy természetes vegyület, ami a csokoládéban, margarinban és vajban szokott előfordulni. Általában napraforgóból vagy szójababból állítják elő.

Betanin – E162
Ez a természetes színezék a céklából származik. Fagylaltok, gabonapelyhek és gyümölcsjoghurtok színezésére használják.

Pektin – E440
Az alma pektinje zselésítő anyagként szolgál lekvárok és egyéb termékek előállítása során.

 

Az E-számok az életünkre törhetnek?

Az aszpartám nagyon erős rákkeltő anyag, így ha felfedezzük az E-számok között a kódját, akkor ne vegyük meg!

 

Az E-számokkal jelölt színezékek, tartósítószerek, vegyületek nagymértékű és folyamatos fogyasztása a következő veszélyeket rejti magában: bőrirritáció, bőrgyulladás, bélpanaszok, rákkeltő, allergén, toxikus anyagok, idegrendszert károsító, nyálkahártya izgató, lassítja az emésztést, tüdő, vese irritáló, szapora szívverés, nehéz légzés, fejfájás.

Ezek a leggyakoribb tünetek, amik a fogyasztásukkor jelentkeznek, és a későbbiekben komoly egészségkárosodáshoz vezetnek.

De nézzük melyek azok, amiket messzire el kell kerülnünk. Mik azok a vegyületek, amik olyannyira egészségkárosító hatásúak, hogy élelmiszerek előállításánál nem is szabadna használni?

 

A legveszélyesebb E-számok, amik valójában mérgek:

Aszpartám – E951
Ez az édesítőszer az, amelyiknél kimutatták azt, hogy összefüggés figyelhető meg a rák kialakulása és ennek az anyagnak a fogyasztása között, tehát egyértelműen rákkeltő.

Nitritek és nitrátok – E249-252
Jelenléte a pácolt húsokban, és olyan primőr (az üvegházakban, fóliasátrakban előnevelt növények) zöldségekben figyelhető meg, ahol a nitrogéntartalmú műtrágyát nem megfelelően alkalmazzák. A gond az vele, hogy az egészségünket nagymértékben képes károsítani. A vér sejtjeinek károsításával, annak oxigén szállítási kapacitását képes roncsolni. A belőlük képződő nitrózamin is rákkeltő hatással bír.

Nátrium glutamát – E621
Igen ismert ízfokozó, ami főképp a gyorséttermi ételekben és a készételekben fordul elő. Ismert mellékhatásai a szapora szívverés, mellkasi fájdalmak, depresszió és fejfájás jelentkezése.

Kéndioxid és szulfitok – E220-E228
A savanyúságok állományának és színének megőrzésére, gyümölcsök tartósítására használják legfőképpen, de a borászat területén is hasznosítják ezt az anyagot. Ez a vegyületcsoport már egészen kis mennyiségben is képes károsítani a központi idegrendszert. Emellett allergiás és asztmás rohamokat, fejfájást is előidézhet.

Tartrazin – E102
Viszonylag gyakran előfordul pudingokban, édességekben, marcipánokban ez a citromsárga színezék. Nagyobb mennyiségben képes allergiás reakciót előidézni. Ezek mellett még migrént, és torz látást is okozhat. Mára már több országban is betiltották a használatát, de az Európai Unióban még nem.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!