A tudatos táplálkozás 5 lépéseRohanó világunkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos táplálkozás, amivel számtalan betegséget előzhetünk meg egy kis odafigyeléssel. 

 

 

1.Változatosan tápláld a tested

Tudtad, hogy szervezetünk akkor tud optimálisan működni, ha hozzájut legalább 40 féle különböző tápanyaghoz? Nyilvánvaló, hogy ennyi összetevőt egyetlen élelmiszer sem tartalmaz. Viszont a hiányuk különböző tüneteket okozhat, rosszabb esetben betegségek kialakulásához is vezethet. Emiatt fontos, hogy táplálkozzunk tudatosan, és jó minőségű, változatos ételeket fogyasszunk.

 

2. Fogyassz rendszeresen friss zöldséget és gyümölcsöt

Az emberek nagy része elköveti azt a hibát, hogy jóval kevesebb zöldséget vagy gyümölcsöt fogyaszt a kívánatosnál. Pedig ezekben az élelmiszerekben még mindig van némi vitamin, ásványi anyag és nyomelem, bár nem annyi, mint régen. Ezek az összetevők pedig létfontosságúak szervezetünk számára. Érdemes odafigyelnünk még arra, hogy olyan helyen vásároljuk meg, ahol a pénzünkért minőséget kapunk. Tudatosan keressük azokat a helyeket, ahol termelőktől tudunk vásárolni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor válasszuk a Soul-t.

 

3. Rendszeresen étkezz – inkább kisebb adagot egyél, de azt többször

A rendszeres tápanyagpótlás nagyon fontos a testünk számára. Lehetőleg kerüljük a főétkezések kihagyását. Sokan különféle kifogások miatt (fogyókúra, időhiány) szándékosan elhagyják a reggelit vagy a vacsorát. Ezzel viszont szervezetük optimális működését nehezítik meg, hiszen reggeli előtt akár 8-10 óra is eltelhet az előző étkezéstől számítva, és hasonló az arány a vacsorával kapcsolatban is.

Ajánlott a napi 3-szori étkezés, de még jobb, ha 5 alkalommal szakítunk időt az evésre. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha betartjuk azt a szabályt, miszerint nem esszük magunkat degeszre egyik étkezés során sem, akkor könnyedén megvalósítható. Érdemes ügyelnünk a tudatos táplálkozás alkalmazására, hiszen ezzel szervezetünk emésztési folyamatait is nagymértékben megkönnyíthetjük.

 

Tudatos táplálkozás

A tudatos táplálkozásban fontos szerepet kap a minőség és a megbízhatóság

 

4. Igyál sok folyadékot

A megfelelő napi folyadékmennyiség bevitele létfontosságú testünk tökéletes működéséhez. Hogy mit jelent ez a valóságban? Sok helyen lehet azt olvasni, hogy egy felnőtt napi vízfogyasztása 2-3 liter. Ennél viszont pontosabban meg tudjuk állapítani azt a mennyiséget, ami szervezetünk számára a megfelelő mennyiség, ha tudjuk, hogy nagyjából 10 testsúly kilogrammonként kell 4 dl folyadékkal számolnunk.

Tehát, egy 80 kilós embernek a vízszükséglete több mint 3 liter. Sportolás vagy nyári hőség esetén ennél is több legyen!

Érdemes tudatosan figyelni a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztására, mert ennek hiánya dehidratáltsághoz eredményez, ami különféle betegségekhez vezethet. Akár egy fejfájás oka is lehet a kevés vízfogyasztás.

 

5. Testmozgás – tartsd a testsúlyodat a megfelelő határok között

A nagy mennyiségű kalória bevitel súlygyarapodáshoz vezet, míg a túl kevés pedig súlycsökkenéshez. Mindkettőre jó megoldás lehet a rendszeres időközönként végzett testedzés. Ezzel jót teszünk a szívünknek és a vérkeringésünknek is. Emellett energia szintünket is megemelheti és a közérzetünkre is jó hatással van a rendszeres testmozgás.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!