betegségekA tél az az évszak, amikor a nátha, a megfázás, és a különféle betegségek hadjáratot indítanak az emberi immunrendszer ellen. Hogyan tudjuk megelőzni ezek kialakulását? Hogyan lehet elkerülni a fertőzésveszélyt?

Sokan úgy gondolják, hogy a téli kevés napfény, a szervezetünkbe kerülő vitamindús tápanyagok jelentős csökkenése az immunrendszerünket is évről-évre embert próbáló feladatok elé állítja.

Pedig ezek a betegségek könnyebben megelőzhetőek lennének számunkra, mint gondolnánk.

 

A bélflóra épségének megóvása

Immunrendszerünk erejének fontos meghatározója az ép bélflóra. Szervezetünkben jótékony hatású baktériumok milliárdjai találhatók, amik a gyomorban és a bélrendszerben élnek. Az ő feladatuk megakadályozni a káros gombák és kórokozók kialakulását és elszaporodását.

A helytelen táplálkozással viszont könnyen sérülékennyé tehetjük a bélflóránkat. A jótékony hatású baktériumok csökkenése pedig betegségek kialakulásához vezethet. Ezért a bélflóránk védelméről nekünk kell gondoskodni. Az antibiotikumok különösen nagy veszélyt jelentenek e baktériumok számára, mert szó szerint mindent elpusztítanak a környezetükben. Ezért a használatuk csak a legeslegvégső megoldásként jöjjön szóba. Az esetek többségében amúgy is ki lehet őket váltani természetes szerekkel.

 

Fertőtlenítés és rendszeres kézmosás

A betegségek megelőzésének egyik legerősebb bástyája az, hogy viszonylag gyakran mosunk kezet. Amennyiben kifújjuk az orrunkat vagy épp tüsszentünk, úgy érdemes utána rögtön meleg vízzel és szappannal kezet mosni. Így elkerülhető, hogy a baktériumok közvetlenül a szemünkbe vagy olyan tárgyakra kerüljenek, ahonnan a későbbiek folyamán a nyálkahártyánkkal érintkezhetnek.

A hideg idő beköszöntével hajlamosabbak vagyunk ritkábban szellőztetni. Ezt mindenképp ajánlott elkerülni, mert a fertőzésveszély kockázatát növeli. A sűrűn használt tárgyakat pedig célszerű gyakrabban takarítani pl. telefon, kilincs, billentyűzet vagy éppen íróasztal.

Amikor tüsszögni vagy épp köhögni akarunk és nincs nálunk zsebkendő, akkor a tenyerünk helyett a könyék hajlatot érdemes használnunk.

 

Betegségek

A betegségek könnyebben megelőzhetőek, mint gondolnánk

 

Testmozgás és tápanyagdús étkezések

Immunrendszerünk kellő mértékű megerősítéséhez elég már napi 20 perc rendszeres testmozgás is. Amennyiben lehetőség van rá, – – főleg a téli hónapokban – a szaunázás igen erősen ajánlott. A magas hőmérséklet javítja a vérkeringést, méregtelenít és ezáltal szervezetünk általános állapotát is nagymértékben javítja.

A betegségek messzire el fognak minket kerülni, ha szervezetünket minőségi ételekkel és italokkal tápláljuk. Így testünknek megadhatunk minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet, ami az optimális működéséhez elengedhetetlen.

 

Lazítás és kiegyensúlyozottság

Tudtad, hogy a legyengült immunrendszerünk az alvási folyamat alatt képes újra megerősödni? Ebből következik az, hogy az,alváshiány bizony gyengíti az immunrendszerünket, és megkönnyíti a különféle betegségek kialakulását testünkben. Aludjunk naponta legalább 6-8 órát!

Amikor immunrendszerünk gyengébb a megszokottnál, akkor a fölösleges szorongás és stressz sokkal könnyebben vezethet betegségek kialakulásához. Ekkor nekünk kell, ha szükséges tudatosan, gondolatainkat pozitív irányba fordítani, így segítve szervezetünket.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!