Nem neveletlen, nem rossz, csupán ADHD-s!

Gondoltad volna, hogy megfelelő táplálkozással javulás érhető el a hiperaktív és figyelemhiányos gyermekek és felnőttek állapotában?

A gyógyszert ellenzők között nagy számban alkalmaznak táplálkozásterápiát, figyelembe véve az ADHD-s egyének szervezetének sajátosságait.

 

ADHD – mint alkati rendellenesség

Különféle genetikai kutatások során feltárták, hogy 7 gén nem megfelelő működése okolható az ADHD kialakulásáért, melyek a lakosság 25-30 %-ban jelen vannak, csak nem okoznak tüneteket.

Az örökletesség szerepe 80%-ra tehető, de magának az ADHD-nak a kialakulásában nagy szerepe van a környezeti tényezőknek is.

Az ADHD angol betűszó (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) magyarul, hiperkinetikus zavar, az aktivitás és a figyelem zavara.

Alkati rendellenességről van szó, melynél a környezeti tényezők nagy befolyással vannak a tünetek kialakulását illetően. Felismerése még sok szakember számára is gondot okoz, hiszen egyrészt az ADHD-s egyének közel ötödénél autisztikus viselkedésmintákat figyeltek meg, másrészt egyes asztma elleni gyógyszerek is okozhatnak figyelemzavart.

Hazánkban 70.000 fiatalkorú él ADHD-s tünetekkel, ellátásban viszont csak 20.000 részesül.

 

Egy gyermek nem feltétlenül rossz. Lehet, hogy csak ADHD-s.

 

A tünetek, melyek segítik a felismerést

Általánosságban elmondható az ADHD tüneteivel élő gyermekeknél és felnőtteknél, hogy az alábbi három tünetcsoport jellemzi viselkedésüket, s ezek azok, melyek egyúttal megnehezítik a beilleszkedést kortárs csoportokba, iskolába, munkahelyre:

  • hiperkativitás tünetei (izeg-mozog, képtelen helyben maradni, gyakran sokat beszél, stb.)
  • figyelemzavar tünetei (nehezen fókuszál, külső ingerek elvonják a figyelmét, elveszíti felszerelését, stb.)
  • impulzivitás tünetei (nehéz várakoznia, félbeszakít másokat, válaszol a kérdés feltétele előtt, stb.)

 

A korai felismerés fontossága

Az ADHD-s gyerekek érzelmi alapon tudnak elmélyülni egyes tevékenységekben, s fokozottan fejleszthetők. A korai felismerés révén kiválaszthatók és megkezdhetők a terápiák, melyek segítségével a felnőtt korban teljes életet élhetnek a szindrómában szenvedők.

A felismerésben nagy szerepük van a szülőknek, pedagógusoknak és a szakembereknek. Jelenlegi ismereteink szerint minden osztályban akad egy-két ADHD-s gyermek.

A korai fejlesztés fontosságát jelzi, hogy 10 éves kor után lecsökken a fejleszthetőség, és ez negatív hatással van mint az ADHD-s személyre, mind környezetére.

A korai felismerés során figyelembe veszik az anyai alkoholfogyasztás, a dohányzás, az oxigénhiányos állapot (pl. magzati életben, vagy születéskor) valamikori jelenlétét, de a kötődési zavarok (pl. szoptatási problémák) és kimaradt fejlődési lépcsőfokok (pl. kúszás) is jellegzetes kísérői a rendellenességnek.

 

Nem neveletlen, nem rossz, csupán ADHD-s.

 

Terápiás lehetőségek

A terápiák között elismerésre méltó helyen áll a táplálkozásterápia és a táplálékkiegészítők tudatos használata.

Ha a szakember felállította a diagnózist, többféle kezelési módszerrel is javulást lehet elérni, melyek közül most az étkezés befolyásolásával foglalkozunk bővebben.

Egyéb módszerek között említhetjük a legmodernebb technológiai újításokat tartalmazó, sci-fi-be illő neurofeedback terápiát és készülékeket, a TSMT „okosító torna”,mint mozgásterápia,  vagy az Ayres terápia.

A gyógyszeres kezelés hazánkban elsősorban Ritalin adását jelenti, mely az adatok szerint a betegek 15%-ánál hatástalannak bizonyul.  A gyermekkortól tartó folyamatos gyógyszeres kezelést ma már a legtöbben próbálják elkerülni, és helyette az alternatív megoldásokat keresik.

 

ADHD és az ásványi anyagok, esszenciális zsírsavak kapcsolata

Az ADHD-s gyermek és felnőtt táplálkozásánál figyelembe kell venni az alábbi kutatási eredményeket:

  • szervezetük cink szintje jóval alacsonyabb, mint társaiké, ez pedig étvágytalanságot, depressziót és növekedésbeli elmaradást okozhat,
  • a legtöbb ADHD-s magnéziumhiánnyal küzd, mely a csontok és az izmok megfelelő működésében, magas vérnyomás problémákban bír jelentőséggel
  • az esszenciális zsírsavak hiánya révén bőrproblémák és vizelési inger problémák alakulhatnak ki, s ezen zsírsavak hiánya fejfájást és nem megfelelő agyműködést eredményezhet
  • glutén és laktóz intolerancia esetén, azok elhagyása javíthat állapotukon.

 

Az ADHD egyik tünete a figyelemzavar.

 

A fentiek tudatában már összeállítható egy „gyógyító étrend”, melyben nagy szerepük van a gondosan kiválasztott étrendkiegészítőknek.

Az omega 3 és omega 6 többszörösen telítetlen zsírsavak a kutatásokban remekeltek, a gyerekek olvasási képessége, memóriája és koncentrációja nagymértékben javult a fogyasztásukkal. Már három hónap fokozott omega zsírsav-bevitellel javulhat az ADHD-s gyermekek és felnőttek teljesítménye.

A kutatások bebizonyították, hogy sok hiperkinetikus zavarban szenvedő ember intelligenciahányadosa (IQ) magasabb az átlagnál, így megfelelő tréningezéssel megtalálhatja az útját az életben, és később előnyt faraghat abból, amire ma még hátrányként gondol a környezete.

 

Az ADHD-ról további információkat ezen az oldalon olvashatsz: www.adhd-magyarorszag.com

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!