A gránátalma a szerelem, a termékenység, a tisztaság és a bőség gyümölcse. Az ókori görögök „Aphrodité szent gyümölcse” néven illették.
Manapság mégis keveset tudunk róla. Nézzük meg, hogy milyen előnyei vannak ennek a szupergyümölcsnek.
ORAC értékszámmal kifejezve a gránátalma az 5. helyen áll a legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszerek versenyében, mivel alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak.
Antioxidáns hatása háromszorosa a vörösbor vagy a zöld tea antioxidáns hatásának. Ennek köszönhető az, hogy számos betegség esetén kimondottan javasolt a fogyasztása.
A gránátalma immunrendszerre gyakorolt hatása:
- Baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatása bizonyított. A gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes a vírusos és a bélrendszeri fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását a szervezetben. Még a Candida fertőzéssel is sikeresen fel tudja venni a harcot.
- A szív- és érrendszeri panaszok megelőzésében és kezelésében bizonyítottan hatékony.
- A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség (elsősorban emlőrák, prosztatarák, tüdőrák és bőrrák) megelőzésében és kezelésében is, mégpedig oly módon, hogy egy úgynevezett ellágsav legjobb természetes forrása.
Hogyan segít a gránátalma a rákos megbetegedésekkel szemben:
- megállítja a rákos sejtek osztódását,
- elpusztítja a rákos sejteket és
- gátolja azok kialakulását.
Laboratóriumi vizsgálatok során az ellágsav a rákos sejteknél úgy váltotta ki a normál sejthalált, hogy az egészséges sejteket nem károsította!
A gránátalma rendkívül jó hatással van a női szervezetre
A gránátalma magok rengeteg B5-vitamint, káliumot és C-vitamint tartalmaznak, illetve egy ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, az ösztront.
Ennek köszönhetően gyulladáscsökkentésre, és a hormonháztartás szabályozására is fogyasztják. Előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás megelőzésére is.
Fogyókúra és testsúlykontroll gránátalmával:
A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is.
A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalória van, viszont több mint 4 gramm élelmi rost. A rostoknak köszönhetően javul az emésztés, fokozódik az anyagcsere, a zsírégető folyamatok is beindulnak és még a koleszterin szintet is csökkenti.
A gránátalma felhasználási területei:
- Fogyasztható nyersen vagy a levét kifacsarva, joghurtba, müzlibe szórva.
- Gyümölcsfagylaltok, szirupok, lekvárok, sőt bor is készíthető belőle.
- Magja kiváló ízesítőanyaga a desszerteknek, salátáknak, húsoknak.
- A gyümölcs húsa különleges ízt kölcsönöz a szárnyas ételeknek.
Hacsak nem muszáj, ne főzzük, hiszen akkor elvesznek belőle az értékes tápanyagok!
Milyen gyümölcsöt válasszunk?
Mindenképpen kemény, fényes héjú gyümölcsöt vegyünk.
Vágjunk le a gránátalma kalapjánál egy szeletet. A magvakat tartó hártyáknál vágjunk bele a gyümölcsbe, merítsük 4-5 percre víz alá, hogy a magvakat épségben ki tudjuk venni. Óvatosan nyomkodjuk ki a magokat, mert nagyon lédúsak.
A magok lemerülnek a víz aljára, míg a héj a víz tetején marad. Szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is.
Kísérletezzünk vele bátran!
Szerző: Czetli Zsófia
Érdekes volt? Hasznosnak találtad?
Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban, hogy minden információról időben értesülj!