vörösbor

Napi két deci vörösbor nem csak oldja a stresszt, de az immunrendszert is védi.

A mértékletes, de rendszeres borfogyasztásnak köszönhetően a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata fele akkora lesz, így a várható élettartam évekkel nőhet meg.

 

A vörösbor-fogyasztás kedvező élettani hatásairól egyre többet hallunk. Régen elsősorban bélfertőtlenítésre használták, ma már inkább a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelem miatt kerül egyre jobban előtérbe.

 

Hallottál már a francia paradoxonról?

Ez nem mást jelent, mint azt, hogy a franciák hiába szeretik a zsíros ételeket, mégsem olyan gyakori a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, mint a többi európai országban. Ezt pedig egész egyszerűen a minőségi boraiknak köszönhetik.

De nem csak a franciáknak vannak finom boraik, a bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike is. Számos kitűnő borvidékkel büszkélkedhetünk, melyek a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően megőrizték hírnevüket.

 

Vajon miből lesz a minőségi vörösbor?

Persze, hogy a minőségi szőlőből!
A szőlő a világon az egyik olyan gyümölcs, amit akár szuper gyümölcsként is említhetnénk, hiszen nagy mennyiségben találhatók meg benne olyan anyagok, amelyek jótékonyan hatnak a szervezetünkre, mint:

  • a magnézium, mely segíti az izom- és szívműködést,
  • a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében játszik szerepet,
  • a szőlő héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést,
  • a szőlő magjának olaja pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét.

 

Tehát, ha a szőlő, mint gyümölcs ennyire hatékony, akkor a belőle készült ” nektár” sem lehet rosszabb!

 

Miből lesz a minőségi vörösbor? A minőségi szőlőből!

 

A megfelelő bor kiválasztásánál feltétlenül meg kell említeni a minőségi és mennyiségi jelzőket, mivel a különféle borok eltérő mennyiségben tartalmazhatják az élettanilag fontos ásványi anyagokat és vitaminokat.

 

Milyen egészségvédő hatásai vannak a bornak?

  • a vitaminok közül a C-vitamint és a B-vitaminokat tartalmazza jelentős mértékben, melyeknek immunerősítő hatásai jól ismertek,
  • a káliumnak a megfelelő szívműködésben van elengedhetetlen szerepe,
  • a mangántartalom nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az idegek anyagcseréjéhez,
  • kalcium- és magnézium hasznos ideg-, izom-túlérzékenység és csontritkulás esetén,
  • a cink a fehérjeszintézis és a vércukor mennyiségét szabályozó inzulintermelés miatt fontos,
  • a vas pedig a vérképzésben játszik nagy szerepet

Fontos még megemlíteni a szerotonin tartalmát is, mely egy olyan vegyület, ami antidepresszánsként hat az agyban, innen ered a bor feszültségoldó hatása.

A borban jelenlévő – fent említett – antioxidánsok pedig gátolják a káros LDL koleszterin lerakódását az érfalra, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő okozója.

 

Vörösbor, szőlő

 

Több országban elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik naponta elfogyasztanak 1,5-3 dl vörösbort, mintegy 50 százalékkal kisebb az esély a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására, és a várható élettartamuk átlagosan 10-12 évvel hosszabb, mint azoké, akik egyáltalán nem fogyasztanak borokat.

Az étkezések alkalmával mértékletesen fogyasztott minőségi vörösborok tehát bizonyítottan segítenek a népbetegségnek számító szívinfarktus megelőzésében.

Amennyiben betartjuk a mértékletességet, és a minőségi borokat választjuk, akkor férfiaknál napi 2-3 dl, nőknél napi 1-2 dl vörösbor fogyasztás egészséges felnőttek esetében orvosilag és társadalmilag is elfogadható mértékű.

Szerző: Czetli Zsófia

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!