Magyarországon is engedélyezett már a nagydózisú C-vitaminkezelés a daganatos betegek gyógyítása során.
Elsősorban még csak olyan betegeknél alkalmazzák, akiknél a szokásos kemoterápiás vagy a sugárkezelés hatástalan volt.
Ráadásul ma már az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) is támogatja ezt a módszert!
Már Szentgyörgyi Albert is megmondta, hogyha napi 10.000 mg C-vitamint fogyasztanánk, akkor elvileg nem is lennénk betegek!
Mi eddig mégis csak annyit hallottunk róla, hogy támogatja az immunrendszerünket.
Pedig a C-vitamin (aszkorbinsav) jótékony hatása az egész testre kiterjed:
- A C-vitamin az egyik legfontosabb vízben oldódó antioxidáns. Minden szövetnek, sejtnek szüksége van rá. Egyik legfontosabb tulajdonsága – ami minden antioxidánsra igaz -, hogy megköti a szabadgyököket, melyek elszaporodása bizonyítottan megbetegedéshez vezet.
- Erősíti a hajszálerek falát, elengedhetetlen a kollagén képződésében. Ennek hiányában bőrünk száraz és töredezett lesz.
- Segíti a sebgyógyulást, erősen és egészségesen tartja az izmokat, inakat, ízületeket, védi az ínyt, megelőzi a porckárosodást.
- Fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését.
- Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek és a nátha tüneteit.
- Rákos megbetegedés esetén pedig első, amit az orvosok felírnak az a napi 2000-4000 mg C-vitamin, hiszen lassítja a tumor növekedését, erősíti az immunrendszert, ezáltal hatékonyabb a felépülés.
Ajánlott napi mennyiség (RDA) egészséges felnőttek számára:
1000-1200 mg az új kutatások szerint, de akár 2000 mg is lehet. Szedése minden korosztálynak ajánlott. Fontos, hogy naponta kell fogyasztani, mert a szervezet nem tárolja a C-vitamint, hanem azonnal felhasználja, a felesleg pedig a vizelettel távozik.
Mit okozhat a C-vitamin hiánya?
- Vérszegénység
- Csontritkulás
- Kóros elhízás
- Immunrendszer legyengülése
- Szív- és érrendszeri betegségek
- Daganatos betegségek
Tudtad, hogy:
Először a XVI. században vették észre, hogy akik több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, kevésbé esnek a skorbut áldozatául?
1932-ben pedig Szent-Györgyi Albertnek sikerült 500 mg C-vitamint kivonnia paprikából, ezáltal elindult a C-vitamin előállítása.
A kövérségnek az egyik fő oka az ún. szénhidrát-éhség, amikor nagyon kívánjuk az édességet. Ilyenkor legtöbbször a C-vitamin hiány áll a háttérben.
Fontos:
A túlzott B-vitamin és a kalcium fogyasztás C-vitamin hiányhoz vezethet, ami a kezdődő skorbut tüneteivel járhat (fogfájás, fogíny érzékenysége, fogak meglazulása, végtagfájdalmak, spontán vérzések).
Szedése fokozottan ajánlott az alábbi esetekben:
- Túlzott fizikai megterhelés
- Dohányzás
- Daganatos megbetegedések kezelése
- Orvosságok fogyasztása
- Ismétlődő, főleg lázzal járó betegségek, fertőzések
- Stresszes életkörülmények
- Gyakori alkoholfogyasztás
- 55 évnél idősebb kor
- Terhesség, szoptatás
Természetes C-vitamin források:
- citrusfélék és az ezekből készült gyümölcslevek
- az acerola cseresznye
- a csipkebogyó
- a brokkoli
- homoktövis
- étkezési paprika és egyéb zöldségfélék
- az eper és a kivi is
Egészségünk megtartása érdekében fogyasszunk tehát minél több C-vitaminban gazdag ételt, és minél több természetes C-vitamint tartalmazó készítményt!
Szerző: Czetli Zsófia
Érdekes volt? Hasznosnak találtad?
Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban, hogy minden információról időben értesülj!