c-vitamin_2Magyarországon is engedélyezett már a nagydózisú C-vitaminkezelés a daganatos betegek gyógyítása során.

Elsősorban még csak olyan betegeknél alkalmazzák, akiknél a szokásos kemoterápiás vagy a sugárkezelés hatástalan volt.

Ráadásul ma már az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) is támogatja ezt a módszert!

 

Már Szentgyörgyi Albert is megmondta, hogyha napi 10.000 mg C-vitamint fogyasztanánk, akkor elvileg nem is lennénk betegek!

Mi eddig mégis csak annyit hallottunk róla, hogy támogatja az immunrendszerünket.

Pedig a C-vitamin (aszkorbinsav) jótékony hatása az egész testre kiterjed:

  • A C-vitamin az egyik legfontosabb vízben oldódó antioxidáns. Minden szövetnek, sejtnek szüksége van rá. Egyik legfontosabb tulajdonsága – ami minden antioxidánsra igaz -, hogy megköti a szabadgyököket, melyek elszaporodása bizonyítottan megbetegedéshez vezet.
  • Erősíti a hajszálerek falát, elengedhetetlen a kollagén képződésében. Ennek hiányában bőrünk száraz és töredezett lesz.
  • Segíti a sebgyógyulást, erősen és egészségesen tartja az izmokat, inakat, ízületeket, védi az ínyt, megelőzi a porckárosodást.
  • Fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését.
  • Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek és a nátha tüneteit.
  • Rákos megbetegedés esetén pedig első, amit az orvosok felírnak az a napi 2000-4000 mg C-vitamin, hiszen lassítja a tumor növekedését, erősíti az immunrendszert, ezáltal hatékonyabb a felépülés.

 

Ajánlott napi mennyiség (RDA) egészséges felnőttek számára:

1000-1200 mg az új kutatások szerint, de akár 2000 mg is lehet. Szedése minden korosztálynak ajánlott. Fontos, hogy naponta kell fogyasztani, mert a szervezet nem tárolja a C-vitamint, hanem azonnal felhasználja, a felesleg pedig a vizelettel távozik.

 

Fontos C-vitamin források a citrusok.

Fontos C-vitamin források a citrusok.

 

Mit okozhat a C-vitamin hiánya?

  • Vérszegénység
  • Csontritkulás
  • Kóros elhízás
  • Immunrendszer legyengülése
  • Szív- és érrendszeri betegségek
  • Daganatos betegségek

 

Tudtad, hogy:

Először a XVI. században vették észre, hogy akik több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, kevésbé esnek a skorbut áldozatául?

1932-ben pedig Szent-Györgyi Albertnek sikerült 500 mg C-vitamint kivonnia paprikából, ezáltal elindult a C-vitamin előállítása.

A kövérségnek az egyik fő oka az ún. szénhidrát-éhség, amikor nagyon kívánjuk az édességet. Ilyenkor legtöbbször a C-vitamin hiány áll a háttérben.

 

Fontos:

A túlzott B-vitamin és a kalcium fogyasztás C-vitamin hiányhoz vezethet, ami a kezdődő skorbut tüneteivel járhat (fogfájás, fogíny érzékenysége, fogak meglazulása, végtagfájdalmak, spontán vérzések).

 

Természetes C-vitamin források

Természetes C-vitamin források

 

Szedése fokozottan ajánlott az alábbi esetekben:

  • Túlzott fizikai megterhelés
  • Dohányzás
  • Daganatos megbetegedések kezelése
  • Orvosságok fogyasztása
  • Ismétlődő, főleg lázzal járó betegségek, fertőzések
  • Stresszes életkörülmények
  • Gyakori alkoholfogyasztás
  • 55 évnél idősebb kor
  • Terhesség, szoptatás

 

Természetes C-vitamin források:

  • citrusfélék és az ezekből készült gyümölcslevek
  • az acerola cseresznye
  • a csipkebogyó
  • a brokkoli
  • homoktövis
  • étkezési paprika és egyéb zöldségfélék
  • az eper és a kivi is

 

Egészségünk megtartása érdekében fogyasszunk tehát minél több C-vitaminban gazdag ételt, és minél több természetes C-vitamint tartalmazó készítményt!

Szerző: Czetli Zsófia

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!