Tél vége felé járva biztosak lehetünk abban, hogy a D-vitamin raktáraink már igencsak fogyóban vannak, kivéve, ha tudatosan tettünk valamit azért, hogy ez ne így legyen!
Gondoltad volna, hogy a világ lakosságának a 93%-a D-vitamin hiányban szenved?
Ezt olyannyira komolyan kell venni, hogy még az afro-amerikaiak, kelet-afrikaiak, latin-amerikaiak közel 100%-a is D-vitamin hiányos.
Mi lehet ennek az oka?
Egyszerűen az, hogy megváltoztak a szokásaink. Ma már nem töltünk elég időt a napon. Ha pedig töltünk, akkor is erős fényvédő faktorú krémeket kenünk magunkra, hiszen a reklámokban ezt láttuk!
Márpedig így nem fogunk elég D-vitaminhoz jutni!
Az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy a D-vitamin biológiai hatása szerteágazó: szerepe nemcsak a csontépítésben elengedhetetlen, de befolyásolja az immunfunkciókat és a hormonműködést is.
Nem is gondolnánk, de egy hosszú idő óta húzódó torokgyulladás hátterében is állhat D-vitamin hiány!
Ha nem jutunk elég D-vitaminhoz, megnő számos krónikus megbetegedés kialakulásának a kockázata, mint:
- a szívizom vérellátási zavarával járó szívbetegség
- magas vérnyomás
- cukorbetegség
- elhízás
- rákos elváltozások
- különböző autoimmun és allergiás megbetegedések
- gyulladások
- depresszió
De, mi is az a D-vitamin?
Vizsgáljuk meg ezt a kérdést egy kicsit közelebbről!
Először is tisztáznunk kell, hogy D-vitamin alatt a D3 vitamint értjük, nem pedig a D-vitamin hormon formáját.
A D-vitamin zsírban oldódó, hővel szemben ellenálló, a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és aktív hormon. Igen, vitamin és hormon is, ezért annyira fontos a szervezet számára.
A D-vitamin a zsírsejtekben, a vesében raktározódik el.
Szerencsére szervezetünk képes előállítani önmaga is ezt a létfontosságú vitamint, feltéve, hogyha hozzájut kellő mennyiségű napfényhez. Ezért is hívják a D-vitamint más néven „napfény vitamin”-nak.
Hogyan juttathatjuk be a D-vitamint a szervezetünkbe?
- táplálékokból – mind a növényi, mind az állati eredetű táplálékokban megtalálható
- D3-vitamint tartalmazó készítményekkel – cseppek, kapszulák vagy krémek segítségével
- UVB sugarak hatására a bőrben önállóan képződik
A D-vitamin természetes forrásai:
- Halmájolajok
- Halak (tonhal, szardínia, lazac, hering, makréla)
- Máj
- Virágpor
- Méz, méhpempő
- Élesztő
- Tojássárgája
- Tej és tejtermékek (vaj, tejszín, margarin)
- Csiperkegomba
Napi ajánlott mennyiség:
A kutatások fényében mára kiderült, hogy a manapság forgalomban lévő napi ajánlott D-vitamin mennyiség kevés, ezért a legtöbb szakértő egy átlagos súlyú felnőtt esetén napi 1000-2000 NE (Nemzetközi Egység) bevitelét tartja szükségesnek.
Fontos, hogy a D-vitamin szint a vérben mérhető, ezzel elkerülhetjük a túladagolást. Ha valaki az ajánlott mennyiség tízszeresét szedi fél éven keresztül, akkor lehet csak baja (pl: veseköve).
Tehát, nyugodt szívvel menjünk ki a napra, töltődjünk fel általa, de semmiképpen ne használjunk magas faktorszámú fényvédő szereket.
Nem csak azért, mert azok többsége olyan összetevőket tartalmaz, amelyek károsak a szervezetünk számára, hanem azért se, mert gátolják az UVB sugarak bejutását a bőrbe, így akadályozzák meg azt, hogy kellő mennyiségű D3-vitaminhoz jussunk.
Szerző: Czetli Zsófia
Érdekes volt? Hasznosnak találtad?
Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban, hogy minden információról időben értesülj!