D-vitamin

 

Tél vége felé járva biztosak lehetünk abban, hogy a D-vitamin raktáraink már igencsak fogyóban vannak, kivéve, ha tudatosan tettünk valamit azért, hogy ez ne így legyen!

 

 

Gondoltad volna, hogy a világ lakosságának a 93%-a D-vitamin hiányban szenved?

Ezt olyannyira komolyan kell venni, hogy még az afro-amerikaiak, kelet-afrikaiak, latin-amerikaiak közel 100%-a is D-vitamin hiányos.

 

Mi lehet ennek az oka?

Egyszerűen az, hogy megváltoztak a szokásaink. Ma már nem töltünk elég időt a napon. Ha pedig töltünk, akkor is erős fényvédő faktorú krémeket kenünk magunkra, hiszen a reklámokban ezt láttuk!

Márpedig így nem fogunk elég D-vitaminhoz jutni!

 

Az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy a D-vitamin biológiai hatása szerteágazó: szerepe nemcsak a csontépítésben elengedhetetlen, de befolyásolja az immunfunkciókat és a hormonműködést is.

Nem is gondolnánk, de egy hosszú idő óta húzódó torokgyulladás hátterében is állhat D-vitamin hiány!

 

D-vitamin: a napfény vitamin

 

Ha nem jutunk elég D-vitaminhoz, megnő számos krónikus megbetegedés kialakulásának a kockázata, mint:

  • a szívizom vérellátási zavarával járó szívbetegség
  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • elhízás
  • rákos elváltozások
  • különböző autoimmun és allergiás megbetegedések
  • gyulladások
  • depresszió

 

De, mi is az a D-vitamin?

Vizsgáljuk meg ezt a kérdést egy kicsit közelebbről!

Először is tisztáznunk kell, hogy D-vitamin alatt a D3 vitamint értjük, nem pedig a D-vitamin hormon formáját.

A D-vitamin zsírban oldódó, hővel szemben ellenálló, a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és aktív hormon. Igen, vitamin és hormon is, ezért annyira fontos a szervezet számára.

A D-vitamin a zsírsejtekben, a vesében raktározódik el.

Szerencsére szervezetünk képes előállítani önmaga is ezt a létfontosságú vitamint, feltéve, hogyha hozzájut kellő mennyiségű napfényhez. Ezért is hívják a D-vitamint más néven „napfény vitamin”-nak.

 

Hogyan juttathatjuk be a D-vitamint a szervezetünkbe?

  • táplálékokból – mind a növényi, mind az állati eredetű táplálékokban megtalálható
  • D3-vitamint tartalmazó készítményekkel – cseppek, kapszulák vagy krémek segítségével
  • UVB sugarak hatására a bőrben önállóan képződik

 

D-vitamin az ételeinkben

 

A D-vitamin természetes forrásai:

  • Halmájolajok
  • Halak (tonhal, szardínia, lazac, hering, makréla)
  • Máj
  • Virágpor
  • Méz, méhpempő
  • Élesztő
  • Tojássárgája
  • Tej és tejtermékek (vaj, tejszín, margarin)
  • Csiperkegomba

 

Napi ajánlott mennyiség:

A kutatások fényében mára kiderült, hogy a manapság forgalomban lévő napi ajánlott D-vitamin mennyiség kevés, ezért a legtöbb szakértő egy átlagos súlyú felnőtt esetén napi 1000-2000 NE (Nemzetközi Egység) bevitelét tartja szükségesnek.

Fontos, hogy a  D-vitamin szint a vérben mérhető, ezzel elkerülhetjük a túladagolást. Ha valaki az ajánlott mennyiség tízszeresét szedi fél éven keresztül, akkor lehet csak baja (pl: veseköve).

 

Tehát, nyugodt szívvel menjünk ki a napra, töltődjünk fel általa, de semmiképpen ne használjunk magas faktorszámú fényvédő szereket.

Nem csak azért, mert azok többsége olyan összetevőket tartalmaz, amelyek károsak a szervezetünk számára, hanem azért se, mert gátolják az UVB sugarak bejutását a bőrbe, így akadályozzák meg azt, hogy kellő mennyiségű D3-vitaminhoz jussunk.

Szerző: Czetli Zsófia

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!