A bogyós gyümölcsök gyógyító hatásaAzt bizonyára már Te is hallottad, hogy a bogyós gyümölcsök az egyik legjobb antioxidáns források.

De azt vajon tudtad-e, hogy a bogyós gyümölcsök jótékony hatásait a szépségápolásban is érdemes kihasználni?

Az eper, a málna, vagy akár a ribizli nemcsak finomak, de…

 

a legjobb immunerősítők is. Antioxidáns hatásuknak köszönhetően védik szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaitól.

Hogy miért van erre szükség?

Egyszerűen azért, mert a legtöbb civilizációs betegség összeköthető a szabadgyökök túlzott megemelkedésével.

Ha viszont sikerül kivédeni a támadásaikat – akár megfelelő mennyiségű antioxidáns tartalmú élelmiszer fogyasztásával -, akkor immunrendszerünk megerősödik, szervezetünk egészségesebbé válik, és így elkerülnek minket a különféle vírusok, betegségek.

 

Eper

Vajon miért kedvelik olyan sokan a földiepret?

Elsősorban az íze miatt, hiszen annyira édes, hogy nincs szükség a gyümölcs édesítésére.

Az eper C-vitamin tartalma vetekszik a citrusfélékével, hiszen 100 grammban 60 mg C-vitamin található. Rendkívül jó vas-, kalcium- és magnézium-forrás. Vértisztító hatása miatt a méregtelenítés egyik legjobb eszköze.

A fogyókúrázók kedvenc gyümölcse, hiszen 95%-a víz, így 100 gramm eperben csak 35 kalória van.

A gyümölcsből készített pépet fogfehérítésre is használhatjuk, ha legalább 5 percig a fogunkon bírjuk hagyni anélkül, hogy lenyelnénk.

 

Málna

A legfinomabb szemeket a bokorról szedve ehetjük belőle. Ha a piacon vásároljuk, feltétlenül nézzük meg alaposan, hiszen nagyon könnyen tönkremegy, megpenészedik. Érdemes még aznap elfogyasztani, amikor megvásároltuk.

A málna különlegessége abban rejlik, hogy magas antioxidáns tartalma mellett rendelkezik egy olyan speciális rostfélével, ami segít letisztítani a vastag- és vékonybél falát.

Hogy miért van ennek olyan nagy jelentősége?

Csupán azért, mert ha a beleinket megszabadítjuk az évek alatt lerakódott méreganyagoktól, akkor onnantól kezdve sokkal könnyebben szívódnak fel a szervezetünkbe bevitt vitaminok, tápanyagok.

Így segít hozzá minket  a málna egészségünk megőrzéséhez!

 

A málnát legjobb magában fogyasztani, de érdemes kipróbálni az alábbi málnamártás receptet is:

Hozzávalók:

25 dkg málna

2 dkg vaj

2 teáskanál méz

2 evőkanál narancslé

1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítése:

Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd dobjuk rá a málnát, és rövid ideig kavargassuk. Öntsük hozzá a narancslevet, és pároljuk fedő alatt 2-3 percig. Ezt követően adjuk hozzá a mézet, majd botmixerrel pépesítsük. Végül keverjük bele az étkezési keményítőt is, és forraljunk egy utolsót a mártásunkon.

 

Ribizli

Az egyik legősibb bogyós gyümölcsünk, aminek már évezredek óta gyógyító hatást tulajdonítanak.

Nagyon magas a C-vitamin tartalma, akárcsak a többi bogyós gyümölcsnek, de mellette sok B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz.

Magas pektin-tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedést.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nincs még egy olyan gyümölcs, amely ilyen sok ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazna egyszerre.

Megtalálható benne a bróm, a cink, a foszfor, a kalcium, a mangán, a nikkel, a réz és a vas.

A fekete ribizli nagyon erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Érdekessége abban rejlik, hogy ez a tulajdonsága feldolgozása után is megmarad. Ezért nyugodtan fogyaszthatjuk teaként vagy lekvárként, akkor is élvezhetjük gyulladáscsökkentő hatását.

 

Gyógyuljunk, szépüljünk bogyós gyümölcsökkel!

Gyógyuljunk, szépüljünk bogyós gyümölcsökkel!

 

Nézzük, milyen hatással vannak a bogyós gyümölcsök a bőrünkre!

Szezonban érdemes hetente egyszer eperrel, málnával, vagy akár ribizlivel kényeztetni arcbőrünket.
A gyümölcsös arcpakolások fokozzák a vérellátást és táplálják, nyugtatják az érzékeny bőrt. Ráadásul magas C-vitamin tartalmuknak köszönhetően még a bőr idő előtti öregedésében is segítségünkre vannak.

 

Néhány tipp, hogyan használd őket:

 

  • Eper az arc felfrissítésére:

egy maroknyi epret villával széttörünk, hozzáadunk fél pohár natur joghurtot és egy evőkanál mézet. Ezt a masszát vigyük fel az arcunkra, és hagyjuk rajta 20-30 percen keresztül, majd langyos vízzel mossuk le.

 

  • Málna ránctalanításra:

2 marék málnát keverjünk össze 1 evőkanál mézzel, 2 tojássárgájával és 3 evőkanál mandulakorpával. Ezt a masszát vigyük fel az arcunkra, de akár a nyakunkra és dekoltázsunkra is felvihetjük, és hagyjuk rajta 20-30 percen keresztül, majd langyos vízzel öblítsük le.

 

  • Ribizli mitesszeres bőrre:

Villával pépesítsünk egy marék ribizlit, és adjunk hozzá 1 evőkanál mézet. Ezt vigyük fel az arcunkra, hagyjuk hatni 20-30 percig, majd bő vízzel öblítsük le.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!