Gránátalma

A gránátalma a szerelem, a termékenység, a tisztaság és a bőség gyümölcse. Az ókori görögök „Aphrodité szent gyümölcse” néven illették.

Manapság mégis keveset tudunk róla. Nézzük meg, hogy milyen előnyei vannak ennek a szupergyümölcsnek.

 

ORAC értékszámmal kifejezve a gránátalma az 5. helyen áll a legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszerek versenyében, mivel alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak.

Antioxidáns hatása háromszorosa a vörösbor vagy a zöld tea antioxidáns hatásának. Ennek köszönhető az, hogy számos betegség esetén kimondottan javasolt a fogyasztása.

 

A gránátalma immunrendszerre gyakorolt hatása:

  • Baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatása bizonyított.  A gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes a vírusos és a bélrendszeri fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását a szervezetben. Még a Candida fertőzéssel is sikeresen fel tudja venni a harcot.
  • A szív- és érrendszeri panaszok megelőzésében és kezelésében bizonyítottan hatékony.
  • A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség (elsősorban emlőrák, prosztatarák, tüdőrák és bőrrák) megelőzésében és kezelésében is, mégpedig oly módon, hogy egy úgynevezett ellágsav legjobb természetes forrása.

 

Hogyan segít a gránátalma a rákos megbetegedésekkel szemben:

  • megállítja a rákos sejtek osztódását,
  • elpusztítja a rákos sejteket és
  • gátolja azok kialakulását.

Laboratóriumi vizsgálatok során az ellágsav a rákos sejteknél úgy váltotta ki a normál sejthalált, hogy az egészséges sejteket nem károsította!

 

Gránátalma: Aphrodité szent gyümölcse

Gránátalma: Aphrodité szent gyümölcse, a termékenység és a bőség szimbóluma

 

A gránátalma rendkívül jó hatással van a női szervezetre

A gránátalma magok rengeteg B5-vitamint, káliumot és C-vitamint tartalmaznak, illetve egy ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, az ösztront.

Ennek köszönhetően gyulladáscsökkentésre, és a hormonháztartás szabályozására is fogyasztják. Előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás megelőzésére is.

 

Fogyókúra és testsúlykontroll gránátalmával:

A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is.

A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalória van, viszont több mint 4 gramm élelmi rost. A rostoknak köszönhetően javul az emésztés, fokozódik az anyagcsere, a zsírégető folyamatok is beindulnak és még a koleszterin szintet is csökkenti.

 

A gránátalma felhasználási területei:

  • Fogyasztható nyersen vagy a levét kifacsarva, joghurtba, müzlibe szórva.
  • Gyümölcsfagylaltok, szirupok, lekvárok, sőt bor is készíthető belőle.
  • Magja kiváló ízesítőanyaga a desszerteknek, salátáknak, húsoknak.
  • A gyümölcs húsa különleges ízt kölcsönöz a szárnyas ételeknek.

Hacsak nem muszáj, ne főzzük, hiszen akkor elvesznek belőle az értékes tápanyagok!

 

Milyen gyümölcsöt válasszunk?

Mindenképpen kemény, fényes héjú gyümölcsöt vegyünk.

Vágjunk le a gránátalma kalapjánál egy szeletet. A magvakat tartó hártyáknál vágjunk bele a gyümölcsbe, merítsük 4-5 percre víz alá, hogy a magvakat épségben ki tudjuk venni. Óvatosan nyomkodjuk ki a magokat, mert nagyon lédúsak.

A magok lemerülnek a víz aljára, míg a héj a víz tetején marad. Szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is.

 

Kísérletezzünk vele bátran!

Szerző: Czetli Zsófia

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!