Az köztudott, hogy a csokoládé főképp kakaóporból készül. Az már kevésbé ismert, hogy van egy koffeinhez hasonló összetevője is.
Amíg ez az emberre serkentőleg hat, addig a kutyáknak már kis mennyiség is mérgezést okozhat belőle.
Tehát, kutyáknak semmiképpen ne adjunk csokoládét, fogyasszuk el inkább saját magunk nyugodt szívvel.
A csokoládé imádók szerencséjére az utóbbi évtizedekben számtalan nemzetközi vizsgálat bizonyította a csokoládé kedvező hatásait az emberi szervezetre.
- Kiemelkedő antioxidáns hatások
- Öregedési folyamatok lassítása
- Jó közérzet, frissesség biztosítása
- Szív- és érrendszeri egészség: vérnyomásproblémák, érszűkület, érelmeszesedés, koleszterinszint szabályozása
- Stressztűrő képesség növelése, depresszió csökkentése
- Szellemi frissesség: memória, koncentráció javítása
- Bőrvédelem: bőrhidratáltság, UV védelem, egészségesebb, rugalmasabb, „fiatalabb” bőr
- Köhögéscsillapítás, megfázásos tünetek csökkentése
- Fogyókúra: étvágycsökkentés, zsírégetés fokozása
Mindezt hogyan képes a csokoládé elérni?
Először is fontos tisztázni, hogy nem az agyon cukrozott, ízesített Milka és Tibi tejcsokiról beszélünk, hanem a legalább 80%-os kakaótartalommal bíró étcsokoládéról.
Hogy miért?
Mert a nyers kakaóbab a világ egyik legnagyobb antioxidáns kapacitással rendelkező növénye!
Ám ez elég keserű, nem véletlenül hívják az étcsokoládét más néven keserű csokoládénak. Viszont az édességipar egyik legkelendőbb termékeként a keserű íz nem annyira kelendő, ezért kifejezetten az a cél, hogy ennek a keserűségnek a jelentős részét megsemmisítsék, azaz „ehetővé” tegyék.
Ám így a feldolgozás végére a hatóanyagok 90%-a elvész, megsemmisül! Így állítanak elő a világ egyik legegészségesebb táplálékából egy egészségtelen, ártalmas élvezeti cikket.
Ezért fordulhat elő az, hogy a boltok polcain található csokoládék többsége az így feldolgozott kakaóból, nagy mennyiségű finomított cukorból és adalékanyagokból áll, melyeknek nem hogy jótékony, hanem egyenesen egészségkárosító hatásaik vannak.
A keserű íz előnyei, hogy:
- nem kívánunk belőle annyit, mint a cukrozott társaiból
- kielégíti a csokoládé iránti vágyunkat egy-két kocka
- és nem mellesleg élvezhetjük a kakaóbab nyújtotta jótékony hatásait!
Ha e sok jó tulajdonság ellenére még mindig tartasz a csokoládé általi elhízástól, akkor megnyugtatlak, hogy a csoki csak a cukortartalmánál fogva kalóriadús csemege.
A megfelelő eljárással készült csokoládé szénhidrátmentes, így nem fenyeget az elhízás veszélye.
Szerző: Czetli Zsófia
Érdekes volt? Hasznosnak találtad?
Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban, hogy minden információról időben értesülj!