Mik azok a transzzsírsavak és miért kell óvakodnunk tőlük?

Ma már egyre többször hallani a transzszírsavak káros hatásairól. Egyáltalán nincs könnyű dolgunk, ha szeretnénk elkerülni őket, hiszen hazánkban ilyen néven nem fogjuk megtalálni ezt az összetevőt a termékek csomagolásán.

Mi hát a megoldás?

 

Mik is azok a transzzsírsavak és miért kell óvakodnunk tőlük!

A transzzsírsavak mesterségesen előállított vegyületek, a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek. A természetben nem találhatóak meg, az emberi szervezetben nemcsak, hogy nem fordulnak elő, de egyenesen károsak számunkra.

Egyes kutatók szerint nincs még egy olyan élelmiszer összetevő, amelyik ilyen mértékű egészségkárosodást okozhatna, mint a transzzsírsavak.

Külföldi példák már bebizonyították, hogy évente több ezer ember halálát lehetne elkerülni, ha hazánkban is drasztikusan csökkentenék a transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek forgalmazását.

Az USA-ban és Nyugat-Európa egyes országaiban évek óta fel kell tüntetni a termékek transzzsírsav tartalmát.

Hazánkban erre mind a mai napig nem került sor!

 

Milyen súlyos, egészségkárosító hatása lehet a magas transzzsírsav tartalmú termékek rendszeres fogyasztásának?

  • jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések (pl: szívinfarktus, agyvérzés) kockázatát
  • megemeli a „rossz” koleszterin (LDL), és csökkenti a „jó” koleszterin (HDL) szintjét
  • érfalkárosító hatása felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását
  • fokozza az Alzheimer kór súlyosságát
  • csökkenti a nők fogamzóképességét
  • gyulladáskeltő hatásával növeli a gyulladásos bélbetegségek kialakulását

 

Magas transzzsír-tartalmú édességek

Magas transzzsír-tartalmú édességek

 

Milyen termékekben fordulnak elő transzzsírok?

Kizárólag részben vagy teljesen feldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő, a feldolgozatlan élelmiszerekben, mint a zöldségek, gyümölcsök, magvak egyáltalán nem találhatók meg.

Az élelmiszeripari eljárásoknak köszönhetően belekerül szinte mindenféle édességbe, péksüteménybe, cukrászati készítménybe, kekszbe, chipsbe, de még a kávéporokba és levesporokba is! Megtalálható a margarinokban, salátaöntetekben, mélyhűtött pékárukban, pizzákban, és sok fagyasztott készételben is.

Óvatosan bánjunk a mozikban egyre nagyobb zacskókban árult pattogatott kukoricával és a karácsonyi szaloncukorral is, hiszen ez utóbbi extrém magas transzzsírt tartalmaz!

 

Transzzsírok az élelmiszereinkben

Transzzsírok az élelmiszereinkben

 

Miért használják a transzzsírokat az élelmiszeriparban, hogyha az káros az egészségre?

Egyszerűen azért, mert jól feldolgozhatóak és tartósabbá teszik az élelmiszereket, hiszen lassabban avasodnak, mint a többi zsiradék. A margarin pl. hideg állapotban is jól kenhető.

A transzzsírtól az édesipari termékek krémesebb állagúak lesznek, a gyorséttermekben pedig azért használják, mert az ezt tartalmazó olajban gyorsabban és ropogósabbra sül az étel.

 

Tudtad, hogy:

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatása szerint a maximálisan elfogyasztható transzzsír mennyiség, – ami még elvileg nem káros – naponta 2 gramm? Némely termékben ennek többszöröse (akár 15-szöröse) is megtalálható!

 

Mi a megoldás?

  • Javaslom, hogy mától keresd a termékek csomagolásán az összetevők között a „hidrogénezett növényi olaj”, vagy a „részben hidrogénezett növényi olaj/zsíradék” kifejezéseket. Ha ez az összetevő a felsorolás elején áll, akkor semmiképp se vásárold meg azt a terméket! Ugyanis mindig a lista elején lévő összetevőkből tartalmaz legtöbbet az adott termék.
  • Ha úgy gondolod, hogy ezekről a termékekről nem tudsz vagy nem áll módodban lemondani, akkor tegyél meg annyit az egészségedért, hogy legalább ezeket a rossz zsírokat, a transzzsírokat kitakarítod a szervezetedből. Ezzel is elkerülheted a károsító hatásukat. Hogy teheted ezt meg? Kezdd el fogyasztani a Soul-t, ezt az esszenciális zsírsavakban gazdag, antioxidáns italt.

Részletekhez kattints ide: Miért a Soul?

 

Ha pedig szeretnéd áttanulmányozni az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) listáját, amiből kiderül, hogy mik azok az élelmiszeripari termékek, amik a megengedettnél magasabb transzzsírt tartalmaznak, akkor kattints ide: Transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek listája

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!