Miért fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel?
Manapság már az emberek többsége tisztában van azzal, hogy minimum napi két liter folyadék elfogyasztása szükséges számukra azért, hogy szervezetük optimálisan tudjon működni. De vajon 2 literre van szüksége egy 50 kilós törékeny hölgynek és egy 130 kilós bokszolónak is? Mi számít bele a folyadék fogalmába?

 

Szervezetünk egy csodálatos műalkotás. Folyamatosan tájékoztat minket arról, ha valami nem ideális a számára. A megfelelő folyadékbevitel mértékét is megmutatja nekünk, csak tudnunk kell olvasni a jelekből.

Például,  ha megfájdul a fejünk, akkor rögtön igyunk egy nagy pohár vizet és máris jobban leszünk anélkül, hogy bármilyen egészségünkre káros, számtalan mellékhatással rendelkező fejfájás csillapítót be kellett volna szednünk.

 

Miért fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel?

Miért fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel?

 

Mennyi az ideális mennyiség?

A legfrissebb kutatások szerint 10 kilogrammonként 4 dl folyadék bevitele az ideális napi mennyiség. Ez egy 80 kilós ember esetén naponta 3,2 liter folyadékot jelent. Természetesen ez a mennyiség csak irányadó, mivel ennél jóval bonyolultabb dolgoktól is függ a napi folyadékbevitelünk.

A folyadékbevitel függ:

  • az életkortól,
  • függ attól, hogy az illető mennyire él aktív életet,
  • sportol-e,
  • hol végzi a munkáját irodában vagy a szabadban,
  • és még az is fontos, hogy mennyi időt tartózkodik légkondicionált helyiségekben, autóban.
  • Más a szükséges folyadékbevitel mennyisége, ha nyár van mintha tél volna. A nyári nagy melegben, kánikulában akár meg is duplázódhat, hiszen a verejtékezéssel elvesztett mennyiséget pótolnunk kell.

Van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy megtudjuk a napi folyadékmennyiség bőséges volt-e számunkra vagy épp ellenkezőleg. Az esetlegesen felbukkanó fejfájás mellett a vizeletünk is árulkodhat erről. A sötét színű vizelet akkor fordulhat elő, amikor ritkán, napi egyszer-kétszer megyünk ki a mellékhelyiségbe. A színtelen vizelet ezzel szemben akkor jelentkezik, ha nagyon sokat ittunk, és napi nyolcszor vagy akár tízszer is mentünk WC-re.

Fontos azzal is tisztában lennünk, hogy napi szinten majdnem 1 liter folyadékot veszíthetünk izzadással, a széklettel, és a légzéssel együttesen.

 

Miért fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel?

Sportoláskor fokozottabban figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!

 

Mivel oltsuk a szomjunkat, hogy a napi folyadékmennyiséget elérjük?

Egy egészséges ember számára mindegy, hogy az étkezés során pár decivel több-e a napi folyadékbevitel mennyisége vagy sem.

Viszont egy dialízisen lévő vesebetegnél nagyon is számítanak azok a kis mennyiségek is, amiket az étkezés során visz be a szervezetébe. Az orvos ilyen esetekben szigorúan megszabhatja a napi folyadékbevitel mennyiségét, hiszen a vesebeteg embereknél a szervezetből csak nagyon minimális folyadék ürül ki.

Az emberek nagy része azzal még teljes mértékben tisztában van, hogy a víz, a gyógytea vagy a friss gyümölcslé, mind-mind folyadéknak számít. Azt viszont már nehezebben tudják eldönteni, hogy mi a helyzet a levessel, a tejjel, a gyümölcsökkel, zöldségekkel, vagy épp az olyan szilárd ételekkel, mint a fagylalt. Sőt még jobban elbizonytalanodnak, ha olyan dolgokról esik szó, mint a sör meg a bor.

 

Nézzük a válaszokat:

  • Tudtad, hogy a gyümölcsök és a zöldségek elképesztően magas százalékban tartalmaznak vizet? A görögdinnye nagyjából 90-95%-a tiszta víz. De ugyanilyen magas arányban tartalmaz vizet a szőlő, az őszibarack és a narancs is. Egy egész narancs kifacsarásával nagyjából 1 dl gyümölcslét kapunk. Természetesen ez a mennyiség is a napi folyadékbevitel részét képezi.
  • Ugyanígy a híg levesek is nagymértékben tartalmaznak a szervezetünk számára értékes folyadékot. A húslevesek, erőlevesek, és a gyümölcslevesek is kiváló formái a folyadékpótlásnak. Érthető okokból kifolyólag a sűrűbb levesek kevesebb folyadékot, de több tápanyagot tartalmaznak.
  • A tej a magas tápanyagtartalma miatt, és azért, mert főzés, sütés közben is igen sokszor használjuk, sokakat elbizonytalanít, hogy folyadékbevitel szempontjából hova is sorolják. Természetesen a tej is folyadéknak számít. Sőt a nyáron a magasabb folyadékbevitel igényét kielégíteni szolgáló fagylaltok is igen jó folyadékpótlók.
  • Az alkoholos italok az alkohol tartalmuk miatt semmiképpen sem számíthatóak bele a folyadékbevitel mennyiségébe. A diatetikusok körében elismert szaktekintélyek kivétel nélkül egyet értenek abban, hogy csakis az alkoholmentes italok számítanak bele a folyadékpótlás mennyiségébe.

 

Miért fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel?

A nyári kánikulában természetes, hogy több folyadékra van szükségünk.

 

Hallottál már arról, hogy…

… szervezetünk képes arra, hogy önállóan minimális folyadékot előállítson? A táplálék szén-dioxiddá és vízzé történő elégetésekor testünk 3 deciliter vizet is képes létrehozni. Ez a mennyiség egy teljes nap alatt elérheti, de akár meg is haladhatja az 1 litert.

… hogy testünk 60-70%-a víz? Tudtad, hogy agyunk 85%-a vízből áll? Egy átlagos 70-80 kilós embernél már 1 liter folyadék elvesztése is komoly következményekkel járhat. Rossz közérzet, fájó fej…

… a mennyiség mellett kiemelt figyelmet érdemel a minőség is. A legjobb folyadékpótló a víz, de nem mindegy milyen! Míg a bolti ásványvizek túl sok fluort tartalmaznak, addig a csapvíz túl nagy mennyiségű klórt. A legjobb megoldás a tisztított víz, de még jobb a forrásvíz. Emellett a frissen facsart gyümölcslé és a gyógyteák is kiváló megoldást nyújthatnak.

egészséges embereknél a napi folyadékszükséglet az idő múlásával a következőképpen alakul:

1-6 hónapos korig 800-1000ml;

1-2 éves korig 1100-1200ml;

2-3 éves korig 1300ml;

4-8 éves korig 1600ml;

9-13 éves korig 1900-2100ml (lányoknál kevesebb, fiúknál több);

14 év felett 2-2,5l a napi ajánlott folyadék mennyiség.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad? 

Akkor add meg az email címedet az oldal tetején lévő sárga dobozban,  hogy minden információról időben értesülj!

Iratkozz fel az értesítőnkre az oldal tetején lévő sárga dobozban!